Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Η Χρύσα Σπηλιώτη ανοίγει τις «Πόρτες» της στο artplay.gr

Για το πώς ο πλατωνικός μύθος του Σπηλαίου, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι οι σκιές τους, συναντούν την ανασφαλή ηρωίδα που η δουλειά της είναι να φτιάχνει έξυπνες κλειδαριές, γράφει στο artplay.gr η Χρύσα Σπηλιώτη

με αφορμή την επιστροφή του έργου της «Πόρτες» από 5 Οκτωβρίου στο «Αγγέλων Βήμα».

«Οι πόρτες σηματοδοτούν άνοιγμα αλλά και κλείσιμο. Πέρασμα από μια κατάσταση σε μια άλλη. Η ηρωίδα του έργου δυσκολεύεται να δρασκελίσει τις πόρτες.

Επαγγελματικά ασχολείται με Συστήματα Ασφαλείας. Φτιάχνει έξυπνες κλειδαριές ώστε να μην μπορεί κανείς να τις ανοίξει. Δουλειά της είναι να διαβεβαιώνει τους ανθρώπους πως είναι ασφαλείς. Παρ’ όλο που καμία πόρτα δεν μένει τελικά απαραβίαστη, εκείνη προσφέρει στους πελάτες της την ψευδαίσθηση πως μπορούν να ελέγχουν τα πάντα στη ζωή τους.
Η ίδια όμως διακατέχεται από μια τεράστια ανασφάλεια. Είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού που της συμβαίνουν όποτε πάει να περάσει από οποιαδήποτε πόρτα. Το πρόβλημα μέρα τη μέρα γιγαντώνεται δημιουργώντας της εμμονή κι εμποδίζοντάς την να ζήσει φυσιολογικά.

Τρεις άντρες θα την βοηθήσουν. Ένας ψυχαναλυτής, ο ερωτικός της σύντροφος και η θύμηση του παππού της που όταν ήταν παιδί της διηγιόταν συχνά τον Πλατωνικό μύθο του Σπηλαίου. Σ’ αυτό τον μύθο οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μόνο με την αντανάκλαση της πραγματικότητας, όχι με την ίδια την πραγματικότητα. Έχουν ξεχάσει την ανθρώπινή τους υπόσταση, πιστεύοντας πως είναι οι σκιές τους, μια και στο σπήλαιο που ζουν, μόνο σκιές αντικρίζουν.

Η ηρωίδα οδηγείται τελικά στην απόφαση ν’ ανοίξει μία, μία τις πόρτες του παρελθόντος της. Καθώς η μνήμη της είναι γεμάτη σκιές αναρωτιέται για το ποιο ήταν το αληθινό της παρελθόν. Αυτό που πράγματι υπήρξε, ή αυτό που παραποιούσε διαρκώς με τη φαντασία της για να μπορέσει να το ανεχθεί;

Οι εκπλήξεις για το τι πράγματι συνέβη την περιμένουν σε κάθε στροφή του δρόμου της προς τα πίσω. Πόρτες από τον Πλάτωνα στον Φρόιντ. Από τη σκιά της πραγματικότητας στην ίδια την πραγματικότητα.

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος ισορροπεί τις δυσκολίες της συνεχούς εναλλαγής χώρου, χρόνου και ρόλων, με χιούμορ, ρυθμό και αστυνομικό σασπένς δημιουργώντας ένα πολύχρωμο κύβο του Ρούμπικ.  Τους δέκα ρόλους του έργου ερμηνεύουν η Ευγενία Αποστόλου, ο Σπύρος Βάρελης και ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος».

Χρύσα Σπηλιώτη

“Οι Πόρτες παίζονται για 2η χρονιά στο Αγγέλων Βήμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα με καλλιτεχνική υπεύθυνη την Λεία Βιτάλη”.