Θέατρο

Οι blitz στη Στέγη με οδηγό τον Ρομαντισμό

Μετά την Τριλογία του Τέλους, με τις δυστοπικές παραστάσεις Late Night, Don Quixote και Galaxy, η ομάδα blitz συνθέτει την πιο αισιόδοξη και, συνάμα, επαναστατική σκηνική της αφήγηση: ένα τρίπτυχο

για την ανάγκη εύρεσης μιας νέας συνθήκης – πολιτικής, κοινωνικής και προσωπικής. Ή, αλλιώς, μια παράσταση που αναζητά, μέσα από ένα άλλο επίπεδο ανάγνωσης του κόσμου που μας περιβάλλει, την κρυμμένη εκείνη πνευματικότητα, χωρίς την οποία η ζωή μοιάζει με επιβίωση. Το «6 a.m. How to disappear completely» θα παρουσιαστεί από 9 έως 18 Οκτωβρίου, στη Στέγη και, στη συνέχεια, σε ευρωπαϊκές σκηνές.

Το σύνθημά τους είναι «Όχι άλλη πραγματικότητα». Οδηγός τους, ο Ρομαντισμός και η παντοτινή ασυμφωνία του ανθρώπου με τον κόσμο, BLITZ__Poster_pέτσι όπως περιγράφονται στην ανησυχαστική ποίηση του Φρήντριχ Χαίλντερλιν. Αισθητικός πόλος, οι ουτοπικές κατασκευές που οραματίστηκε η σύγχρονη αρχιτεκτονική. Σημείο αναφοράς, οι ταινίες Σολάρις (1972) και Στάλκερ (1979) του Αντρέι Ταρκόφσκι και η σοβιετική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (1972) των Αρκάντι και Μπόρις Στρουγκάτσκι, στην οποία βασίστηκε.

Στο 6 a.m. How to disappear completely, o Γιώργος Βαλαής, η Αγγελική Παπούλια, ο Χρήστος Πασσαλής και οι συνεργάτες τους, με δραματουργούς τη σπουδαία Γερμανίδα Stephanie Carp και τον Νίκο Φλέσσα, διαπραγματεύονται την ιδέα μιας πορείας, μιας διαδρομής –ταυτόχρονα εξωτερικής και εσωτερικής– προς έναν τόπο και μια άλλη ζώνη πραγματικότητας. Γίνονται οι καταληψίες ενός ερειπωμένου εργοταξίου στις παρυφές μιας πόλης. Εκεί, χρησιμοποιώντας τα απομεινάρια του παρελθόντος με ποιητικούς όρους, θα οικοδομήσουν μια μελλοντική επικράτεια. Σε αυτόν το νέο τόπο της επαγγελίας, «δύο πολίτες θα είναι αρκετοί για να χτίσουν μια μητρόπολη, τρεις για να φτιάξουν μια χώρα και τέσσερις για να δημιουργήσουν έναν κόσμο», όπως δήλωνε και ο εικαστικός, αρχιτέκτονας και περφόρμερ Βίτο Ακόντσι.

Πώς δημιουργείς ένα ψυχικό τοπίο; Πώς ζούμε σε έναν κόσμο όπου έχει απολεσθεί η πνευματικότητα; Οι blitz μας μεταφέρουν, μέσω ενός ποιητικού μοντάζ, σε ένα χώρο ονείρου, σε μια προσπάθεια να προβάλλουν την προσπάθεια του ανθρώπου να «πιάσει» τον ουρανό, τη στιγμή που ξεπερνιέται το όριο και ανατέλλει κάτι νέο. Το 6 a.m. How to disappear completely «παίζει» με το όριο της μέρας και της νύχτας, της στιγμής που εξαφανίζομαι, που υπάρχω και δεν υπάρχω. Μια περιοχή, ζωντανός οργανισμός που ζει από μόνος του. Η παράσταση εισβάλλει σε μια άλλη γεωγραφική, ψυχολογική περιοχή, όπου κυριαρχούν ερωτήματα όπως: Τι κάνουμε με αυτόν τον κόσμο γύρω μας; Πώς βιώνουμε τον κόσμο που διατρέχεται από εσωτερική και εξωτερική τρομοκρατία; Μια παράσταση που σε κάνει να αναρωτηθείς αν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για πραγματικότητα…

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: blitz theatre group
Δραματουργία: blitz theatre group, Νίκος Φλέσσας, Stefanie Carp
Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Coti K
Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Νικολαΐδης
Επιμέλεια μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός σκηνοθεσίας: Βάσια Ατταριάν
Βοηθός σκηνογράφου: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Ερμηνεύουν: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Μιχάλης Κίμωνας, Άρης Μπαλής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου
Μακέτα σκηνογραφίας: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Μπλάνας
Κατασκευή κοστουμιών, ειδικές κατασκευές: Λένα Παπαμιχαήλ
Project development, Promotion & Touring: Judith Martin / Ligne Directe
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Δούρου
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση & blitz theatre group
Συμπαραγωγή: La Filature – Scène nationale de Mulhouse, La Comédie de Reims – Festival Reims Scènes d’Europe

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους στις 9, 10, 11, 16, 17 & 18/10

Τη δραματουργία της παράστασης 6 a.m. How to disappear completely συνυπογράφουν η Stephanie Carp, διακεκριμένη Γερμανίδα δραματουργός και υπεύθυνη, την τελευταία τετραετία, για τον τομέα των παραστατικών τεχνών στο Διεθνές Φεστιβάλ Festwochen της Βιέννης, καθώς και ο έμπειρος Έλληνας δραματουργός Νίκος Φλέσσας.

Οι blitz πραγματοποίησαν πέρυσι εκτενή σεμινάρια στις Βρυξέλλες και στη Ρεμς, από όπου προέκυψε ο κορμός της παράστασης 6 a.m. How to disappear completely.

Μετά την Αθήνα, η παράσταση θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με τη Στέγη, σε δύο σκηνές: στο La Filature της Μυλούζ, στο πλαίσιο του Festival Vagamondes (14 & 15 Ιανουαρίου 2016) και στη La Comédie de Reims, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Scènes d’Europe (3 Φεβρουαρίου 2016).

Παράλληλες δράσεις
Παρασκευή 9 έως και Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, 11:00-16:00
Εργαστήριο δραματουργίας με τη Stephanie Carp (δραματουργός παράστασης).

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015
Συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές μετά την παράσταση.

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 – 15 – 18 – 28 € | Μειωμ. 8 – 11– 14 – 22 € | Ζώνη ΤετARTης 7 € | Άνεργοι / ΑμεΑ 5 €
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Συγγρού 107