Έφηβος Θέατρο Φεστιβάλ

Η άνοιξη του αρχαίου δράματος

Στην Αρχαία Ολυμπία διεξάγεται από 6 έως 10 Μαΐου το «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων», ένας καινούριος θεσμός που οργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ολοκληρώνοντας για φέτος το Πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα».

Στο “1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων” θα πραγματοποιηθούν 11 παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Θέατρο Δάσους Δρούβα.

αρχαιο 5

Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, όμορφη και φιλική, στο μέσο της Άνοιξης θα γεμίσει με τις χαρούμενες παρέες των νέων “ηθοποιών” και των καθηγητών τους, από τις διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, που θα παρουσιάσουν παραστάσεις με κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Οι 162 νέοι συμμετέχοντες (μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές), όπως και οι πάνω από 30 εμπλεκόμενοι καθηγητές τους θα παραμείνουν στον ιερό τόπο του Δία σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες, να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, να διασκεδάσουν και να αρχίσουν καινούργιες φιλίες.

αρχαιο 3

Το “1ο Διεθνές προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων” αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς θεωρητικής και πρακτικής διεργασίας και σειράς δραστηριοτήτων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Δ.Μ.Ε.Ε.Π.), του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» – ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, και στην πορεία προς το «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» έχουν ήδη διοργανωθεί ένα Διεθνές Forum για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση και έξι Σεμινάρια/Εργαστήρια (σε Αθήνα, Λήμνο, Κρήτη, Ορεστιάδα, Παξούς, Αμαλιάδα), ενώ παράλληλα, δημιουργείται ειδικός Διαδικτυακός Τόπος και Παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (βλέπε αναλυτικό συνημμένο σημείωμα).

αρχαιο 4
Ο νέος αυτός θεσμός απευθύνεται σ’ ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας, της ομογένειας και του εξωτερικού με πολλαπλούς στόχους και οφέλη τόσο για τους μαθητές / σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τη χώρα και ιδιαίτερα την Αρχαία Ολυμπία.
Κεντρικό σημείο αναφοράς, αποτελεί η επιλογή αξιοποίησης της Αρχαίας Ολυμπίας, ως κεντρικού χώρου που θα φιλοξενήσει τις επιλεγμένες παραστάσεις του νέου θεσμού, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις του. Η Αρχαία Ολυμπία ένας από τους σπουδαιότερους και πιο αναγνωρίσιμους τόπους παγκοσμίως, διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία του Προσκηνίου, αλλά και μεγάλη εμπειρία διοργάνωσης και υποδοχής διεθνών γεγονότων.

Στο “1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων” συμμετέχουν:
Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, από την Πάφο της Κύπρου, με την παράσταση «ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΗΣΙ … ΑΝΤΙΓΟΝΗ», βασισμένη στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή σε διασκευή/κείμενο Γιάγκου Γιάγκου

 

αρχαιο 2
Το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, με την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Balliol College, από τη Μεγάλη Βρετανία, με την παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη
Το Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart, Faculty of Fine Arts, Acting Department, από το Τσανάκκαλε Τουρκίας, με την παράσταση «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου
Το 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, Έβρου, με την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Το Γυμνάσιο των Παξών, με την παράσταση «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη
Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου της Λήμνου, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη
Το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη
Το Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, με την παράσταση «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη
Το 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με την παράσταση «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» του Ευριπίδη
Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με την παράσταση «ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ». Μια σύνθεση οχτώ αποσπασμάτων τραγωδιών (Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες) με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.

Παράλληλα, θα υπάρχει εικαστική εγκατάσταση μαθητών του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή ήρωες αρχαίων ελληνικών έργων, έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών Ιφιγένεια, Ηλέκτρα και Τρωάδες από την «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη, θα γίνει προβολή της ταινίας «Τρωάδες» του Μ. Κακογιάννη, καθώς επίσης και του ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» του Κωστή Ζουλιάτη, παρουσία του σκηνοθέτη.