Θέατρο

Ο Βαν Γκογκ, ο Αρτώ και το κοινό

«Αρτώ / Βαν Γκογκ avec un pistolet» είναι η παράσταση που κάνει πρεμιερα στις 31 Ιανουαρίου στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, και πρωταγωνσιτή τον Ιωάννη Παπαζήση, βασισμένη στο κείμενο του Αρτώ «Βαν Γκογκ, ο Αυτόχειρας της Κοινωνίας»

Λίγα λόγια για το έργο

Παρίσι, 1947. O Αντονέν Αρτώ εμφανίζεται σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Δείχνει ήρεμος. Είναι ήρεμος. Ύστερα από εννέα χρόνια ψυχιατρικού εγκλεισμού και έχοντας υποστεί 51 ηλεκτροσόκ, μοιάζει να έχει επανέρθει στην «τάξη».

Η διάλεξή του έχει τίτλο «Βαν Γκογκ, ο Αυτόχειρας της Κοινωνίας». Το περιβάλλον γύρω του είναι ασφυκτικό. Το κοινό σιωπηλό. Το φρόνημά του υψηλό. Έχει έρθει με αποδείξεις. Τις κουβαλάει στα 406 μουντζουρωμένα τετράδια που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Όλη η καλή κοινωνία του Παρισιού έχει κατακλύσει τον χώρο για να τον ακούσει. Gide, Breton, Camus, Lacan.

arto

Υπερασπίζεται με πάθος μια ιδέα: η αυτοκτονία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε τους εκτελεστές της. Αναζητώντας αρχικά μέσα στους πίνακες, τις σημειώσεις και την αλληλογραφία του μεγάλου ζωγράφου τα αίτια της αυτοχειρίας του, υποπτεύεται πως οι πραγματικοί αυτουργοί βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριό του.

Ο Αρτώ ταυτίζεται, ηλεκτρίζεται, μαγεύεται και πάσχει. Νιώθει τον παλμό του Βαν Γκογκ και προφητεύει. Θέλει να ξεσκεπάσει τους ενόχους. Θέλει να φωνάξει για τους αθώους. Θέλει να αρθρώσει την τελευταία συλλαβή ανάμεσα στη μεγάλη αδικία του κόσμου και σε αυτό που μεσολαβεί μέχρι κάποιος να φτάσει να κοιμάται αγκαλιά με ένα γεμάτο πιστόλι.

arto 6

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Σκηνογραφία – Κοστούμι: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική – Ηχοτοπίο: Ερατώ Α. Κρεμμύδα

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Ερμηνεύει ο Ιωάννης Παπαζήσης

arto 3

info

Θέατρο Σημείο

Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο)

Καλλιθέα / τηλ. 210 92 29 579

Πρεμιέρα 31 Ιανουαρίου 2015

Σάββατο 21.00 & Κυριακή 19.00

Είσοδος 12 ευρώ & 8 ευρώ μειωμένο / Διάρκεια 60 λεπτά