Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Γλυκερία Μπασδέκη: “Ήθελα να γράψω ένα έργο για τη μεγάλη λύπη”

«Ένα έργο για τη μεγάλη λύπη ήθελα να γράψω. Ένα έργο για αυτό το μπουκαλάκι λύπης που όταν σπάσει μας παίρνει και μας σηκώνει…Κι ήθελα να μ’ ακούσει ο κύριος Γιώργος (Χειμωνάς), αυτός που ήξερε καλά κι από μεγάλες λύπες κι από μεγάλες ομορφιές. Νομίζω ότι πάντα περίμενε να του αποδείξουμε πόσο σημαντικός υπήρξε για τον καθένα μας», έγραφε τον Αύγουστο του 2014 στο artplay.gr η Γλυκερία Μπασδέκη με αφορμή την πρεμιέρα του έργου της «Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου» στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το έργο ανεβαίνει από τις 9 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στον Πολυχώρο Vault με τη Μαίρη Σταυρακέλλη και τη Δώρα Θωμοπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον Λεωνίδα Παπαδόπουλο στη σκηνοθεσία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μυαλό και η καρδιά της Αρετής στοιχειώνεται για χρόνια από τη μορφή του ποιητή Γιώργου Χειμωνά και ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της βρίσκει παρηγοριά και περίθαλψη στο κομμωτήριο της Βάντας, στην Καβάλα. Στη λάμψη των κρισταλκολόρ, ανάμεσα σε βαφές και αναπάντητες κλήσεις, φυσάνε λακ και άνεμοι ομορφιάς που διώχνουν μακριά τις λύπες για τον απόντα έρωτα.  Ένας ύμνος για τις αγάπες που δεν ήρθαν αφήνοντας πάντα μια εκκρεμότητα για μια συνάντηση κάπου αλλού…

«Η Αρετή είναι ένα πολύ λυπημένο και πολύ θυμωμένο κορίτσι», σχολιάζει η συγγραφέας. «Έχει βάλει απέναντι τον κύριο Γιώργο και λέει, λέει, δεν προφταίνει να λέει. Ο κύριος Γιώργος( Χειμωνάς ) ιδέαν δεν έχει ή είχε– είναι εντελώς και ολωσδιόλου απών. Όλοι θεωρούν την Αρετή ψυχικά διαταραγμένη, μια κοπέλα σε σύγχυση πραγματικότητας. Εγώ ξέρω ότι είναι ψυχικά ταραγμένη– απλά ταράχτηκε σφόδρα όταν είδε την ομορφιά στο πρόσωπο του κυρίου Γιώργου που έλαμπε σα λαμπατέ», καταλήγει η Γ. Μπασδέκη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κι ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Παπαδόπουλος προσθέτει: «Δυο γυναίκες σε ένα τοπίο ονείρου. Ένα κομμωτήριο στην ελληνική επαρχία, τόπος εξομολόγησης και καταφύγιο νοσταλγίας. Η Καβάλα και μια θάλασσα ανεπίδοτες επιθυμίες και ανεκπλήρωτα όνειρα. Η Αρετή χτενίζεται, μιλάει, αγρυπνεί και θυμάται, στάζοντας από τις ραγισμένες της λέξεις ο μνησιπήμων πόνος. Η Βάντα χτενίζει και ακούει στέλνοντας ανέμους ομορφιάς και συμπόνιας. Και ο Γιώργος Χειμωνάς, ο έρωτας… ο ποιητής… κύριος… και απών. Ηγήτωρ μιας εκκρεμότητας σε ένα παραμύθι μιας γυναικείας ψυχής παραδομένης στην μοναξιά της αγάπης».

 

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Άση Δημητρολοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Λιάνα Τζερεφού

Φωτογραφίες παράστασης: Γεωργία Σιέττου-Στέλιος Δανιήλ

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Μακιγιάζ φωτογράφισης: Κωνσταντίνος Μπαστούνης

Hair stylist φωτογράφισης:  Noni Mamageishvili

 

Ερμηνεύουν:

Αρετή: Μαίρη Σταυρακέλλη

Βάντα: Δώρα Θωμοπούλου

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Πρεμιέρα:  Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30

Χώρος:

Πολυχώρος Vault Theatre Plus

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2130356472

 

Τιμές εισιτηρίων:

13 € (Γενική είσοδος)

10 € (Φοιτητές, Άνεργοι, ΑμΕΑ)

5 € (Ατέλειες)