performance Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα..”

Βασισμένη πάνω σε μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο που μιλούν για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, η νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας «Ανδρομέδα», σε επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού), στο θέατρο Vault.

Με αφορμή το έργο, που βασίζεται σε μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο, στοιχεία από έγκυρους οργανισμούς, γραπτά σημαντικών ανθρώπων για το παιδί, ιστορικά ντοκουμέντα των τελευταίων εβδομήντα ετών, μαζί με αναφορές σε στατιστικές, συγκρίσεις και έρευνες πάνω στον γενικό όρο κακοποίηση του παιδιού, αλλά και στις άπειρες υποδιαιρέσεις του, οι πρωταγωνιστές και ο μουσικός  της παράστασης μιλούν στο artplay.gr.

Φανή Γρύλλη: ««Στη σύγχρονη κοινωνία ξεχνάμε ότι το παιδί είναι ένας εν δυνάμει ενήλικας. Διαχωρίζουμε, εμείς οι ενήλικες, τον εαυτό μας από τα παιδιά, βάζοντας την παιδική ηλικία στο συρτάρι σαν κάτι που πέρασε και πλέον δεν μας αφορά.  Η υπενθύμιση τού πώς μοιάζει ο κόσμος μέσα από τα δικά τους μάτια, η υπενθύμιση τού πώς κάποτε όλοι μας, όντας παιδιά, φανταζόμασταν τον κόσμο των μεγάλων, ίσως μας βοηθήσει να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου.»

Ντίνα Κούκου: «..Για το χαμόγελο των παιδιών όλου του κόσμου, για το δικαίωμα στο όνειρο, για να κλείσουν οι δρόμοι σε όσους ανθρώπους σκοτώνουν παιδικές ψυχές γεννώντας εφιάλτες.. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον, γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα.. Όλοι οι ενήλικες οφείλουμε να υψώνουμε το ανάστημά μας και να μαχόμαστε για αυτά τα όμορφα χαμόγελα απ’ άκρη σ’ άκρη όλης της γης. Ευχαριστώ την ομάδα μου, την ομάδα «Ανδρομέδα», τον σκηνοθέτη μας Κοραή Δαμάτη και όλους τους συντελεστές και φίλους της παράστασης για την σύμπνοια και την πίστη τους.»

Σοφία Ρούβα: «Αυτή η παράσταση είναι μια παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά. Μέσα από έρευνα, βιβλία, συνεντεύξεις και μαρτυρίες παιδιών, συνειδητοποίησα, για ακόμα μια φορά, πόσο σκληρός και ανήθικος είναι ο κόσμος που ζούμε. Παιδιά που τους στέρησαν το δικαίωμα της αθωότητας και της παιδικότητας, με πολύ βίαιο τρόπο, παιδιά που τα μετέτρεψαν σε ‘‘κακούς ενήλικες’’, τα χειραγώγησαν, τα εκμεταλλεύτηκαν αφήνοντάς τα ανυπεράσπιστα να αντιμετωπίζουν μια κακή, μια ζοφερή καθημερινότητα, που δεν τους αξίζει. Αυτά τα παιδιά, αυτοί οι   μικροί μαχητές, οι αγωνιστές της ζωής, μπορούν να μας διδάξουν με τις ιστορίες τους, να μας παρακινήσουν να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.»

Αναστασία Τσούτση: «Είναι προνόμιο μεγάλο να πορεύομαι με την Ανδρομέδα πλάι σε άξιους και σημαντικούς συνεργάτες, προσπαθώντας να δώσουμε φωνή σε όλους αυτούς που δεν έχουν ακουστεί. Μέσω της τέχνης μας να διατηρούμε τη μνήμη. Φέτος επιλέξαμε να “ταξιδέψουμε” σε όλον τον κόσμο και να μιλήσουμε για τα παιδιά. Για την παιδική ηλικία που οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι ανώδυνη και ξέγνοιαστη. Κι όμως, η πραγματικότητα διαφέρει. Είναι προνόμιο η συμμετοχή μου σε αυτήν την παράσταση, μα συνάμα και ευθύνη μεγάλη.»

Αντώνης Καραθανασόπουλος: «Στον “κόσμο των μεγάλων” συνηθίζεται τα χρώματα να περιορίζονται στις αποχρώσεις του γκρίζου. Στιγμιαίες αναλαμπές απ’τα παλιά είναι αυτές που ενίοτε τούς θυμίζουν πως η παλέτα τους κάποτε είχε μεγαλύτερη ποικιλία και πως απ’όποια μεριά του κόσμου και μ’όποιον τρόπο κι αν ξεκίνησαν το ταξίδι προς την ενηλικίωση, δεν κατάλαβαν ποτέ πώς, πότε και γιατί έφτασαν στο τέλος.»

Δημήτρης Μακρής: «”Τα αγόρια δεν κάνει να παίζουν με τις κούκλες” μου έλεγαν όταν ήμουν μικρός. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Κοραής Δαμάτης και η Ομάδα Ανδρομέδα μου έδωσαν την ευκαιρία να δανείσω τη φωνή μου και το σώμα μου σε αυτά τα παιδιά. Γιατί έχουν πολύ σημαντικά πράγματα να πουν. Πράγματα που πρέπει να ακουστούν.»

Γιάννης Τριαντάκης: «Η φετινή παράσταση της Ανδρομέδας είναι ένα σκληρό ταξίδι στον κόσμο της κακοποίησης μέσα από τα μάτια των παιδιών που την έζησαν. Ένα σκληρό ταξίδι και για όλους εμάς που άπραγοι καθόμαστε θεατές σε τέτοια γεγονότα, ας σταθεί  αφορμή αυτή η παράσταση να αλλάξει κάτι, ξεκινώντας απο την δική μας μικρή μέριμνα.»

Χρήστος Κότσι: «Όλοι μας μικροί θέλαμε να γίνουμε μεγάλοι… μέχρι που γίναμε άλλοι. Δεν μπορούμε να μιμηθούμε τα παιδιά. Μόνο αυτά εμάς. Γι’ αυτό ας κοιτάξουμε να γίνουμε το καλύτερο παράδειγμα για εκείνα. Για να δούμε, επιτέλους, σε αυτά όσα δεν είδαμε στους εαυτούς μας. Όλοι μας έχουμε ένα παιδί μέσα μας. Αντί να το κρίνουμε, ας το θαυμάσουμε.»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Κούκλες-μάσκες: Ελένη Σουμή

Μουσική: Χρήστος Κότσι

Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Παύλος Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη,  Αντώνης Καραθανασόπουλος, Ντίνα Κούκου, Δημήτρης Μακρής, Σοφία Ρούβα, Γιάννης Τριαντάκης, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Περικλής Μοσχολιδάκης, Κοραής Δαμάτης

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Κοραής Δαμάτης & Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος παράστασης: Δημήτρης Μακρής

Τυπογραφείο για την έκδοση του προγράμματος: Εκδόσεις ΚΨΜ

 

Φωτογραφίες παράστασης:       Χρήστος Κοτσιρέας

Trailer παράστασης:       Πάτροκλος Σκαφίδας

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
*Ευχαριστούμε θερμά την μικρή Αθανασία Γκόγκα και τον μικρό Μαρίνο Παπαγεωργίου που μας χάρισαν τις φωνές τους για την ολοκλήρωση του ακουστικού υλικού της παράστασης.

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

INFO!

ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΜΕ Ή ΣΕ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΩ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, έως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ. μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 13 ευρώ

Προπώληση viva : 10 ευρώ : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ

Ατέλειες: 5 ευρώ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

https://vaulttheatre.gr

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889