Θέατρο

Γιάννης Λιγνάδης: «Η Σικελική Εκστρατεία είναι ένα εκτενές πολεμικό και πολιτικό “δράμα”

Μετά την επιτυχία του πρώτου μέρους των «Μαθημάτων πολέμου,  της πρωτότυπης, δραματοποιημένης απόδοσης της Ιστορίας του Θουκυδίδη, ακολουθεί από την Τρίτη 7 Μαΐου το δεύτερο μέρος με τίτλο  «Μαθήματα πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα» , που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για επτά βραδιές, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και δραματουργία Γιάννη Λιγνάδη που μιλά για το έργο στο artplay.gr

-Τι πραγματεύονται τα Σικελικά δράματα;

«Τα “Σικελικά δράματα” πραγματεύονται την δυστυχή εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία (415-413 π.Χ.) Πρόκειται για μια αληθινή ιστορική τραγωδία με πρωταγωνίστρια την πόλη των Αθηνών. Κύρια κεφάλαια αυτής της τραγωδίας είναι η “ύβρις” του εξουσιάζειν (τ.ε. η σκληρή και φιλόδοξη πολιτική της ηγεμονίας), τα “αμαρτήματα” του πολέμου (τ.ε. τα αυτοκαταστροφικά λάθη των ιθυνόντων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο), και η “τίσις” (η συντριπτική ήττα της μεγαλοϊδεατικής Αθηναϊκής πολιτικής). Διαθέτοντας αυτά τα κύρια γνωρίσματα, μπορώ να πω ότι η Σικελική Εκστρατεία είναι ένα εκτενές πολεμικό και πολιτικό “δράμα”.

-Κατά τη διάρκεια της μετάφρασης και της δραματοποίησης του λόγου του Θουκυδίδη ποιος ήταν ο βασικός σας στόχος;

«Κατ᾽ αρχάς να διατηρήσω όσο δυνατόν πιστότερα το “πνεύμα” του θουκυδίδειου λόγου όσον αφορά στις αφηγήσεις των πολεμικών γεγονότων και στην έκφραση της πολιτικής διάνοιας μέσα από τους λόγους των πολιτικών προσώπων. Δεύτερον (και κυριότερο για την δραματοποίηση της ιστορικής αφήγησης), να αναδείξω το συναισθηματικό φορτίο που ενυπάρχει στην περιγραφή των συμβάντων, το οποίο όμως στην αναγνωστική προσπέλαση του κειμένου δεν φαίνεται τόσο δραστικό. Με δύο λόγια, να κατασκευάσω ένα κείμενο που θα διαθέτει σε ισορροπία το διδακτικό και το ψυχαγωγικό στοιχείο».

-Ποια είναι η γνώμη σας για την προσωπικότητα του Αλκιβιάδη;

«Θέλω να πιστεύω στη μοναδικότητα του Αλκιβιάδη. Ποτέ στη λογοτεχνία, όσο και στην πραγματική ζωή, δεν έχω συναντήσει μια τόσο έντονα αντιφατική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ανέκαθεν η προσωπικότητά μου με γοήτευε. Θαυμάζω τη φωτεινή του πλευρά, κατανοώ (χωρίς να νιώθω ίχνος αντιπάθειας) και τη σκοτεινή. Θεωρώ ότι ήταν μια ιδιοφυία, εφάμιλλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά σε λάθος τόπο και χρόνο. Ένας δημιουργικός και αυτοκαταστροφικός super star. Άξιος θαυμασμού, άξιος φόβου και ελέους• τόσο τραγικά αντιφατικός ώστε η ελεεινότητα να αποτελεί την άλλη -την συμμετρική- όψη της μεγαλειότητάς του. Είναι “Ο” Πρωταγωνιστής, χωρίς τον οποίο η παράσταση φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

*Τα «Μαθήματα πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα» παρουσιάζονται για επτά βραδιές (21:00) την Τρίτη 7, την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9, την Παρασκευή 10, την Κυριακή 12, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14/5 (με αγγλικούς υπέρτιτλους).

Μαθήματα Πολέμου II: Σικελικά Δράματα, Φωτογράφηση για το Πρόγραμμα 18/04/2019

Κείμενο, δραματουργία | Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία | Δημήτρης Λιγνάδης

Μουσική και πιάνο επί σκηνής | Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί | Εβίνα Βασιλακοπούλου

Ιστορικός σύμβουλος | Δρ. Ανδρονίκη Μακρή

Βοηθός σκηνοθέτη | Στέλλα Ψαρουδάκη

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke

Βασίλης Αθανασόπουλος, Εβίτα Ζημάλη

Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας

 

Συμπαραγωγή Dramaticus–ΜMA

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ