Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Για τον πόνο και το πένθος

« Το ενδιαφέρον του έργου εστιάζεται στην απώλεια ,στο βάρος της απώλειας, στο ανέκφραστο πένθος και στη λειτουργία της μνήμης που έρχεται να επεξεργασθεί την απώλεια. Πιστεύουμε ότι η έκφραση του πόνου και του πένθους αποτελεί το

καλύτερο φάρμακο για να επουλωθούν τα τραύματα της τραγικής εκείνης εποχής», σημειώνει στο artplay.gr με αφορμή την σκηνοθεσία του στο  «Ο κήπος με τα κυπαρίσσια» του Δημήτρη Θρασυβούλου που κάνει σήμερα πρεμιέρα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στην έναρξη του αφιερώματος για τον Εμφύλιο, ο Θοδωρής Φραντζέσκος.

 

«Το έργο παίρνει αφορμή από πραγματικά γεγονότα της εποχής του εμφυλίου αλλά και  από άλλα τα οποία έχουν επινοηθεί από τον συγγραφέα ο οποίος προσπαθεί να αποδώσει το κλίμα της εποχής. Το έργο αποτελείται από 5 θεατρικούς μονολόγους στο ύφος της προφορικής συνέντευξης που δίνουν τα μέλη της ίδιας οικογένειας 40 χρόνια μετά την εποχή του εμφυλίου. Οι άνθρωποι αυτοί αναπλάθουν στην σκηνή τη ζωή τους που άθελά τους  έχει σφραγισθεί από τον θάνατο ενός παιδιού μέλους της οικογένειας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει επομένως, δεν είναι η απόδοση μιας τελεσίδικης απόφασης για τα γεγονότα αλλά η έκφραση του πόνου και του πένθους που φωλιάζει τόσα χρόνια στις ψυχές των ανθρώπων. Το ενδιαφέρον του έργου εστιάζεται στην απώλεια ,στο βάρος της απώλειας, στο ανέκφραστο πένθος και στη λειτουργία της μνήμης που έρχεται να επεξεργασθεί την απώλεια. Πιστεύουμε ότι η έκφραση του πόνου και του πένθους αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για να επουλωθούν τα τραύματα της τραγικής εκείνης εποχής.

Τους ηθοποιούς επί σκηνής πλαισιώνουν μουσικοί με όργανα όπως πιάνο, βιολί, ούτι, κιθάρα, μπεντίρ, καθώς και μία κάμερα η οποία θα μεταδίδει ζωντανή εικόνα με λεπτομέρειες των σκηνικών δράσεων.

Το έργο του Δημήτρη Θρασυβούλου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στην πειραματική σκηνή του εθνικού θεάτρου στο φεστιβάλ νέων δημιουργών «Θέμα Εμφύλιος» και θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

 

Θοδωρής Φραντζέσκος

afisa gree με λογο

 

Ταυτότητα

 

«Ο κήπος με τα κυπαρίσσια» του Δημήτρη Θρασυβούλου

 

Πειραματική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 18:00

Σκηνοθεσία : Θοδωρής Φραντζέσκος

Μουσική : Άννα – Μαρία Μπιλίδα 

Ερμηνεύουν: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Έρση Μαλικένζου, Γιάννης  Στόλλας, Σπύρος Τσεκούρας, Θοδωρής Φραντζέσκος.

Μουσικοί: βιολί: Αριέτα Σαϊτά, κρουστά – ούτι: Χρυσάνθη Τζοβάνη, πιάνο, κρουστά, φωνητικά: Άννα-Μαρία Μπιλίδα

Ηχογραφημένη φωνή: Σταύρος Μερμύγκης

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Φρόνιμος