Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Για πρώτη φορά με απασχολεί το γελοίο, ο θυμός και η αγανάκτηση»

«Είναι ίσως από τις πιο απενοχοποιημένες δουλειές μου – το μόνο που με απασχολεί είναι το συναίσθημα», ομολογεί στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης για την παράσταση  Waste, επηρεασμένη και εμπνευσμένη από τη “Ρημαγμένη γη” του Έλιοτ που κάνει πρεμιέρα στο Bios 10 Οκτωβρίου.

14408978_10157445789325111_165168259_n

Σημειώνει ο σκηνοθέτης:

“Η Ρημαγμένη γη (ή Έρημη χώρα ή Στέρφα γη – η Ελληνική γλώσσα είναι δυστυχώς ανίκανη να πιάσει την πολλαπλότητα των νοημάτων στις λέξεις waste και land) είναι η πολυφωνική εξομολόγηση ενός πολιτισμού που αντικρίζει τη στειρότητά του – Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της σκληρότητας, η γη είναι νεκρή, οι κήποι είναι από πέτρα, η φωνή έχει παύσει, το νερό έχει στερέψει. Όλα είναι νεκρά.

Εν μέσω της ποιητικής κατασκευής συναντά ο αναγνώστης τον μύθο του Τηρέα, του αρχαίου βασιλιά που βιάζει και ακρωτηριάζει την Φιλομήλα, την αδελφή της γυναίκας του – οι δυο γυναίκες συνωμοτούν, και για να τιμωρήσουν τον βιαστή, σκοτώνουν τα παιδιά του και του τα σερβίρουν ως γεύμα. Ο Δίας, μην αντέχοντας τη βία αυτή θα έλεγε κανείς, μεταμορφώνει τους τρεις χαρακτήρες σε πουλιά: σε τσαλαπετεινό, σε αηδόνι και σε χελιδόνι. Είναι ο μύθος που συναντάμε στους Όρνιθες του Αριστοφάνη, στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, στον Τίτο Ανδρόνικο του Σαίξπηρ – είναι η αφήγηση που χρησιμοποιούν συγγραφείς για να αποκαλύψουν την βαθιά βία του πολιτισμού.

Το waste δεν είναι μια παράσταση βασισμένη στο ποίημα του Έλιοτ – είναι επηρεασμένη, εμπνευσμένη από τη Ρημαγμένη γη. Προέκυψε από το σεμινάριο που έγινε στο BIOS πέρυσι τον Ιανουάριο. Η σκηνική ανάγνωση του ποιήματος είναι συλλογική και υποκειμενική. Το μεγαλύτερο μέρος της σκηνοθεσίας είναι βασισμένο στις ιδέες των συμμετεχόντων του σεμιναρίου, στους οποίους οφείλω τεράστια ευγνωμοσύνη, τόσο για την έμπνευσή τους, όσο και για την πίστη τους.

Στο κέντρο της παράστασης υπάρχει μια οικογένεια που επικοινωνεί μόνο μέσω της βίας. Σαν παράφραση του μύθου του Τηρέα. Η οικογένεια ετοιμάζεται να συνφάγει στο τραπέζι, και η περίοδος αναμονής μέχρι να ετοιμαστεί το γεύμα είναι ο χρόνος που καταστρέφεται ο κόσμος.

Στο waste απομακρύνομαι από τον συνηθισμένο τρόπο δουλειάς μου, από το ύφος που θεωρώ πως με χαρακτηρίζει. Η φόρμα υπάρχει εδώ μόνο σαν υπόσχεση διάλυσης.

Για πρώτη φορά, με απασχολεί το γελοίο, το ενδιάμεσο αυτό στάδιο μεταξύ του κωμικού, και του βίαιου και προσβλητικού. Όπως με απασχολεί πλέον καθαρά ο θυμός και η αγανάκτηση.

Για πρώτη φορά χρησιμοποιώ πολλά σκηνικά αντικείμενα. Δεν με απασχολεί η χρησιμότητά τους, αλλά αυτό που εκπέμπουν.

Όλη η παράσταση είναι βασισμένη στην εναλλαγή θορύβων και σιωπών. Τα ελάχιστα κομμάτια του ποιητικού λόγου προκύπτουν εν μέσω της βοής, ή της σιωπής, για να υπογραμμίσουν τη βία της φύσης του αποσπάσματος (του τι είναι να είναι κάτι από-σπασμα). Όλο το ποίημα είναι κομμάτια ενωμένα μεταξύ τους. Μια στοίβα από θρυμματισμένες εικόνες, όπως γράφει ο Έλιοτ.

Είναι ίσως από τις πιο απενοχοποιημένες δουλειές μου – το μόνο που με απασχολεί είναι το συναίσθημα. Οποιαδήποτε διανοητική επεξεργασία τόσο του ποιήματος όσο και των σκηνοθετικών μου προθέσεων πρέπει να επισκιάζονται από το συναίσθημα. Οποιαδήποτε άλλη έκβαση είναι αποτυχία.

Θέμελης Γλυνάτσης

14285756_10157445801140111_507924669_o

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θέμελης Γλυνάτσης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευφημία Καλογιάννη
Παίζουν: Μαρία Βουτσινά, Μαριλένα Γερμανού, Αντώνης Γκρίτσης, Βασιλεία Κανάκη, Γιώργος Καράσης, Γεωργία Μελίδου, Ερατώ Μπολιάρη, Δάφνη Σκρουμπέλου

Φωτογραφίες: Αμαλία Σεραφειμάκη

Φωτογραφία πορτραίτου : Νίκος Πατρελάκης

14408961_10157445800345111_443776616_n

Πληροφορίες παράστασης
BIOS.TESLA main

14408081_10157445798845111_589687526_o

Διάρκεια παραστάσεων: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου  – Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016
Παραστάσεις:  Δευτέρα – Τρίτη
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου:10 ευρώ
(ενιαίο)