Θέατρο

François Tanguy: «Αντιστεκόμαστε μαζί σας»

Ποιητής της γαλλικής σκηνής που ηγείται του μαχητικού πολυεθνικού θιάσου Theatre de Radeau, ο σκηνοθέτης Φρανσουά Ταγκί, με την ολοκλήρωση της τελευταίας του παράστασης “Passim” στο Φεστιβάλ Αθηνών το περασμένο Σάββατο

διάβασε με φανερή σατυρική διάθεση ένα κείμενο του Γερμανού ρομαντικού Χέλντερλιν. Λάτρης του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, ο Χέλντερλιν εξυμνoύσε στο κείμενο την Ελλάδα.

Με το τέλος της ανάγνωσης ο Ταγκί, απευθυνόμενος στο αμήχανο κοινό, αναφώνησε: “Nous sommes avec vous in resistence” , “Αντιστεκόμαστε μαζί σας”, για να εισπράξει το χειροκρότημα αρκετών θεατών.

Όπως μάθαμε, τα μέλη του θιάσου, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα μίλησαν με αρκετούς πολίτες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πάρουν μια γεύση από πρώτο χέρι όλων όσων συμβαίνουν στη χώρα. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και τη λύπη τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως το Theatre de Radeau συνδέεται ιδεολογικά και καλλιτεχνικά με το Θέατρο του Ήλιου της Αριάν Μνουσκίν, χωρίς ωστόσο να συμβαδίζει δραματουργικά και αισθητικά με αυτό. Ο θίασος αναχώρησε την Κυριακή με τη διάθεση να επιστρέψει για την παρουσίαση μιας νέας περφόρμανς.

Πηγή: Αυγή