Θέατρο

«Φωνάζω στον ουρανό με όλη μου την καρδιά»

Μια έξυπνη και κωμική ματιά πάνω στο βάθος και τη πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, επιχειρεί το έργο της Χιμένα Εσκαλάντε «Φωνάζω στον Ουρανό με όλη μου την καρδιά» που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

σε σκηνοθεσία Esther André Gonzalez, με τις Γιούλη Αθουσάκη και Βίκυ Κυριακοπούλου.

FWNAZW STON OURANO ME OLH MOY THN KARDIA _2

Ιστορίες δύο γυναικών, σε διαφορετικές εκδοχές και χρόνους, παρόν, μέλλον, παρελθόν. Δώδεκα αυτοτελή επεισόδια. Δώδεκα διαφορετικές σχέσεις, εξουσίας, πάθους, διαστροφής και εκδίκησης. Δύο ηθοποιοί υποδύονται διαφορετικούς ρόλους -μάνα, κόρη, αδερφή, μητριά, προγονή, πεθερά, νύφη, φίλη, ερωμένη, σύζυγος, ερωτευμένη, γιαγιά, εγγονή- μέχρι να φτάσουν στην ορφανή και από εκεί στον εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν το τέρας. Αυτό που έχουν μέσα τους.

FWNAZW STON OURANO ME OLH MOY THN KARDIA_3

Σημείωμα Σκηνοθέτη :

Το «ΦΩΝΑΖΩ στον ουρανό με όλη μου την καρδιά» της Μεξικάνας Χιμένα Εσκαλάντε, που μεταφράζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ρίχνει μια έξυπνη και κωμική ματιά πάνω στο βάθος και τη πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Εκθέτει τη δυσκολία των σχέσεων ανάμεσα στο «εγώ» και στο «άλλο», και το πώς οι αλυσίδες του πόνου σέρνονται από τη μιά σχέση στην άλλη, από μιά ζωή σε μιά άλλη.
Το έργο περιγράφει ζωές που μεταμορφώνονται σε κόλαση. Δείχνει πώς ξεκινά αυτός ο μηχανισμός σκλαβιάς -είτε αυτό ονομάζεται Κάρμα, μετεμψύχωση, οργή ή επιθυμία για εκδίκηση.

Η συγγραφέας

Η Χιμένα Εσκαλάντε είναι μία από τις σπουδαιότερες σύχρονες θεατρικές συγγραφείς του Μεξικού. Τα έργα της δημιουργούν ή αναδημιουργούν κλασσικά κείμενα ή μύθους όπως, η Φαίδρα, η Ηλέκτρα, η Ανδρομάχη, η Σαλώμη, η Ιουδήθ, η Λίλιθ. Επίσης διηγούνται ή προβάλουν βιογραφίες συγγραφέων και τη διαδικασία της δημιουργίας, όπως του Σαίξπηρ, του Τέννεσι Ουίλιαμς, της Κολέτ, του Ευριπίδη, της Σορ Χουάνα Ινές ντε λα Κρούς.
Δουλεύει με τον θίασο του Nouveau Théâtre du 8, Lyon στη Γαλλία όπου τέσσερα έργα της με θέμα τους μύθους, και κάτω από τον γενικό τίτλο «Πολύπτυχο Εσκαλάντε», παρουσιάζονται σε ένα κύκλο περιοδειών στη Γαλλία κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 & 2014.
Γράφει επίσης για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, για εγκαταστασεις και εκθέσεις μουσείων και δημοσιογραφεί.
Το έργο «ΦΩΝΑΖΩ με όλη μου την καρδιά στον ουρανό», ανεβαίνει ταυτόχρονα στην Πόλη του Μεξικού, στη Λυών, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, από διαφορετικούς θιάσους.

FWNAZW STON OURANO ME OLH MOY THN KARDIA_10
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση από τα Ισπανικά : Χρήστος Κωνσταντέλλος
Σκηνοθεσία – Κίνηση: Εsther André Gonzalez
Σκηνικά – Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Αυγουστίδου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιούλη Αθουσάκη, Βίκυ Κυριακοπούλου