Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Χρήστος Θάνος: «Για όσους έγιναν ένα με τη θάλασσα»

Με αφορμή την νέα παράσταση της ομάδας «Εμείς» που ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα με τίτλο «Το παιχνίδι των Κράουζερ», μία κωμικοτραγική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο εξαθλιωμένους κόσμους

από την οποία μένει να δούμε ποιος θα είναι αυτή τη φορά ο νικητής του παιχνιδιού, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρήστος Θάνος έγραψε στο artplay.gr ένα προσωπικό κείμενο για .. την θάλασσα και την περιπέτεια που χαρίζει, τους βουνίσιους ανατολίτες που κάποιοι τη διασχίζουν για να περάσουν απέναντι και τα καταφέρνουν και κάποιοι.. γίνονται ένα με αυτήν»!
«Αγαπώ τη θάλασσα. Πάντα την αγαπούσα. Η θάλασσα είναι όμορφη. Και μένα η ομορφιά είναι το αδύνατο σημείο μου. Με εντυπωσιάζει η ευμετάβλητη φύση της. Οι εναλλαγές χρωμάτων, όγκου, κίνησης, ρυθμού, ανάλογα με τις διαθέσεις του βαρομετρικού. Πάνω απ’ όλα όμως, θαυμάζω την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει. Σε αντίθεση με το βουνό, που διακόπτει την πορεία του βλέμματος προς τον ορίζοντα, η θάλασσα ανοίγει γενναιόδωρα πορείες προς το άγνωστο. Προς κάθε άγνωστο. Χαρίζοντας έτσι στη ζωή το προνόμιο της περιπέτειας. Την αγαπώ τη θάλασσα.
Κάπου στα βάθη της Ανατολής, μακριά από τη θάλασσα, υπάρχει ένας τόπος στεγνός και βραχώδης. Εκεί οι άνθρωποι ζουν δύσκολα και πεθαίνουν εύκολα. Όχι από την έλλειψη της θάλασσας, αλλά από την έλλειψη ανθρωπιάς άλλων ανθρώπων. Ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων, παραδόξως, ζουν κοντά στη θάλασσα. Χρήμα και θρησκεία κάνουν τη ζωή του βουνίσιου αυτού λαού αφόρητη. Έτσι λοιπόν, οι βουνίσιοι φεύγουν κι αφήνουν πίσω τους τα βουνά. Φεύγουν για την καλή πλευρά του πλανήτη. Τη δυτική. Και η Οδύσσεια ξεκινά. Καμπούλ, Μπεχσούντ, Κιρμάν, Ποστούν, Χεράτ, Ταϊμπάντ, Τορμπάτ, Σαμπζεβάρ, Σαχρούντ, Σάρι, Μπαμπόλ, Καζβίν, Ζανάν, Ταμπρίζ, Ντογκουμπάγιαζιτ, Αγκρί, Ερζερούμ, Ερζινκάν, Σεβάστεια, Άγκυρα, Εσκισεχίρ, Μπαλίκεσιρ, Αϊβαλί. Κι εκεί, έπειτα από 27 μέρες περπάτημα, αντικρίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη θάλασσα! Κι έτσι όπως απλώνεται απέραντη μπροστά τους, γεμίζει τις σκέψεις τους με ελπίδα. Το μόνο που μένει να κάνουν αυτοί οι βουνίσιοι ανατολίτες, είναι να διασχίσουν τη θάλασσα και να περάσουν απέναντι. Σ’ αυτό το νησί του Αιγαίου. Που νομίζεις ότι μπορείς να το αγγίξεις μονάχα με το άπλωμα του χεριού.
Κάποιοι πέρασαν. Κάποιοι άλλοι, έγιναν ένα με την όμορφη, την υπέροχη θάλασσα. Τη θάλασσα που τόσο αγαπώ…»

Χρήστος Θάνος

ccccccc 1

 

Το παιχνίδι των Κράουζερ

Ένα διαδραστικό δωμάτιο, μία παρέα βαθύπλουτων και ένας Αφγανός υπηρέτης. Μία κωμικοτραγική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο εξαθλιωμένους κόσμους. Και ο κύκλος του αίματος καλά κρατεί. Ποιος θα είναι όμως αυτή τη φορά ο νικητής του παιχνιδιού; Το κείμενο της παράστασης δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς της ομάδας κατά τη διάρκεια των προβών, το καλοκαίρι του 2015.
Η ομάδα

Σκηνοθεσία – Mουσική Χρήστος Θάνος
Ηθοποιοί Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος

Βοηθός Σκηνοθέτη Νίκος Αξιώτης
Φωτισμοί Κώστας Μπεθάνης
Sound design Στέφανος Δουβίτσας
Κατασκευή σκηνικού “Ροκάνι”
Κατασκευή αντικειμένων Ειρήνη Θεοδοσιάδου, Άννα Κατσικαλάκη, Αναστασία Μπούκα
Επιμέλεια κοστουμιών Σοφία Καψαμπέλη
Φωτογραφίες Βασίλης Οικονόμου
Γραφιστικό υλικό Κατερίνα Τσιλεδάκη
Φωνητικός αυτοσχεδιασμός Έλσα Μωυσιάδου

Το παιχνίδι των Κράουζερ

Πληροφορίες

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15
Στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος)

Με ελεύθερη συνεισφορά.

Διάρκεια: 75 λεπτά.

Τηλέφωνo κρατήσεων: 6993921005