Θέατρο Ο Ρόλος μου

Εύρη Σωφρονιάδου: «Όταν ο πόνος μπορεί να διδάξει»

Το σύγχρονο έργο της Ολλανδής  Λότ Φέικεμανς ” Δηλητήριο ” , βραβείο καλύτερου ολλανδικού θεατρικού έργου για την περίοδο 2009-10, ανεβαίνει στην σκηνή του Faust σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο ,Εύρη Σωφρονιάδου και Σπύρο Βάρελη.

«Πρόκειται για το πορτρέτο μιας σχέσης», όπως μας λέει η Εύρη Σωφρονιάδου.”Εκείνος” κι “Εκείνη” έζησαν μια τρομακτική απώλεια που τους διέλυσε και τους οδήγησε στον χωρισμό. Μετά από 10 χρόνια συναντιούνται εκ νέου σ’ έναν ήρεμο μυστηριώδη τόπο όπου η μνήμη εισβάλει και τους φέρνει αντιμέτωπους με το κοινό τους παρελθόν. Εκείνος κι Εκείνη, η ανθρώπινη κατάσταση, η ανθρώπινη ύπαρξη μπροστά στον έρωτα και τον θάνατο. Η διαχείριση της απώλειας, του πένθους. Ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Το έργο είναι γραμμένο με σύγχρονο τρόπο σχετικά απλό αλλά και βαθύ. Είναι ιδιαίτερα παράξενο.

“Εκείνη ”  είναι μια γυναίκα χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες που όμως έχει ανασκάψει τον εσωτερικό της κόσμο και η απώλεια και ο πόνος την έχουν αλλάξει τελείως .Νιώθει την παρόρμηση να στείλει ένα γράμμα σ’ “Εκείνον” κι αυτό είναι η κινητήρια δύναμη του έργου .Τον προσκαλεί πίσω στην Ολλανδία για να λυθεί αυτή η βαθειά παρεξήγηση του «χαλασμένου» έρωτά τους αλλά ίσως έχει και την νοσηρή περιέργεια να δει πως αισθάνεται αυτός και πόσο τον άλλαξε αυτό το ακραίο γεγονός της ζωής τους .Ο πόνος μπορεί να μας διδάξει κάτι; Μπορούν όλα να γίνουν όπως πριν; Ξαναχτίζονται οι σχέσεις; Μπορούμε να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν και να προχωρήσουμε;»

Το ίδιο έργο παρουσιάζεται αυτήν την εποχή στην Θεσσαλονίκη και στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Μ. Ζ

ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ της Λότ Φέικεμανς

Συντελεστές

Σκηνοθεσία /Σκηνικό περιβάλλον : Ρούλα Πατεράκη

Μετάφραση :Αργυρώ Πιπίνη

Παίζουν :Λάζαρος Γεωργακόπουλος ,Εύρη Σωφρονιάδου ,Σπύρος Βάρελης

Ηχητικό περιβάλλον: Κώστας Σουρβάνος

Βοηθός σκηνοθέτη :Ευθυμία Δραμαλή

Φωτογραφίες :Παναγιώτης Κασίμης

Σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος :Γεώργιος Ζάμπας

Στο θέατρο Φάουστ ( Αθηναΐδος & Καλαμιώτου 11)

Παρασκευή – Σάββατο στις 9 & Κυριακή στις 8.30 εως 28 Μαίου

Τηλέφωνο επικοινωνίας :210-3234095