Θέατρο

«Εveryman»: Ένα μεσαιωνικό έργο του αγγλικού θεάτρου live στο Μέγαρο

Από τους ακρογωνιαίους λίθους του βρετανικού δραματολογίου, το ηθογραφικό έργο Everyman (αγνώστου συγγραφέα) παρουσιάζεται σε απευθείας μετάδοση από το Olivier Theatre του Λονδίνου,

την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, με αγγλικούς υπότιτλους, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε αυτή τη νέα, εκρηκτική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας (English National Theatre – ENT), τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο νέος διευθυντής του ΕNT, Rufus Norris [Ρούφους Νόρρις] (Broken, London Road). Τη σύγχρονη διασκευή του αγγλικού μεσαιωνικού κειμένου υπογράφει η βραβευμένη σκοτσέζα ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας Carol Ann Duffy [Κάρολ Αν Ντάφυ]. Οι χορογραφίες και η κινησιολογική επιμέλεια είναι του Javier De Frutos [Χαβιέ ντε Φρούτος].

Πρωταγωνιστεί ο βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Chiwetel Ejiofor [Τσιούετελ

Everyman-Chiwetel-Ejiofor.-Photo-by-Richard-Hubert-Smith

Everyman-Chiwetel-Ejiofor.-Photo-by-Richard-Hubert-Smith

Έτζιοφορ], ο οποίος έχει κερδίσει τα βραβεία BΑFTA (2014-«Καλύτερος ηθοποιός») και «Λώρενς Ολίβιε» (2008-«Καλύτερος ηθοποιός»), ενώ υπήρξε υποψήφιος για όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία Δώδεκα χρόνια σκλάβος (2013).

Η παράσταση Everyman από το Olivier Theatre του Λονδίνου είναι μια ακόμη επιτυχημένη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, τις οποίες προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό το Μέγαρο Μουσικής για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Λίγα λόγια για το έργο

Στη ζωή του επιτυχημένου και δημοφιλούς Everyman όλα πηγαίνουν περίφημα, μέχρι τη στιγμή που τον πλησιάζει ο Θάνατος και τον καλεί κοντά του. Έτσι, ο Everyman –που στο αλληγορικό πλαίσιο του έργου εκπροσωπεί το ανθρώπινο γένος– υποχρεώνεται να εγκαταλείψει όλα όσα έχει δημιουργήσει και να επιδοθεί σε μια ύστατη φρενήρη προσπάθεια αναζήτησης ενός φίλου, οποιουδήποτε ανθρώπου, που θα μπορούσε να τον υπερασπιστεί ενώπιον του Θανάτου. Όμως, ο τελευταίος τον έχει πάρει στο κατόπι, και ο χρόνος τελειώνει.

Επί της ουσίας, το έργο πραγματεύεται ένα από τα αρχέγονα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: άραγε κατανοούμε τον βίο μας μόνον όταν βρεθούμε ενώπιον του Θανάτου;

Το έργο Εveryman (πλήρης τίτλος: The Summoning of Everyman) γράφτηκε στα μεσαιωνικά αγγλικά και σε έμμετρο λόγο, τον 15ο αιώνα κατά την περίοδο των Τυδόρ, η οποία χαρακτηρίζεται έντονα από το πνεύμα του Ρωμαιοκαθολικισμού: ο πρωταγωνιστής κατακτά τη μετά θάνατον ζωή, πηγαίνει στον Παράδεισο και λυτρώνεται μέσω των καλών του πράξεων και διά της συμμετοχής του στα Θεία Μυστήρια, την εξομολόγηση, τη μετάνοια, το χρίσμα και τη μετάληψη.

Everyman-Chiwetel-Ejiofor-and-Fellowship-Senses-Wits.-Photo-by-Richard-Hubert-Smith

Everyman-Chiwetel-Ejiofor-and-Fellowship-Senses-Wits.-Photo-by-Richard-Hubert-Smith

Η ταυτότητα του συγγραφέα είναι άγνωστη. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1510. Ωστόσο, την ίδια εποχή, είχε ήδη κυκλοφορήσει στα φλαμανδικά μια ηθογραφία με συναφές περιεχόμενο, γι’ αυτό και πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι το αγγλικό έργο αποτελεί μετάφραση του φλαμανδικού. Κάποιοι άλλοι πάλι εικάζουν ότι είναι εμπνευσμένο από το λατινικό κείμενο Homulus.

Κριτικές του βρετανικού τύπου για την παράσταση

«Εκπληκτικό ανέβασμα. Τα οπτικά εφέ είναι εντυπωσιακά. Ο πρωταγωνιστής Τσιούετελ Έτζιοφορ είναι ένας έξοχος Everyman» έγραψε ο Observer. «Συγκλονιστική αρχή για το National Theatre, με την εξαιρετικά επίκαιρη ματιά της Κάρολ Αν Ντάφυ πάνω στη γνωστή μεσαιωνική ηθογραφία. Ο Τσιούετελ Έτζιοφορ είναι αξιοπρόσεκτος», σημειώνει ο  Guardian, ενώ οι Sunday Times χαρακτηρίζουν το έργο «Φρέσκο και ανεπιτήδευτο». «Τολμηρό. Τραβά την προσοχή. Μια καθόλα σημερινή εκδοχή από την Κάρολ Αν Ντάφυ» γράφει για την παράσταση η Evening Standard

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Rufus Norris

Χορογραφίες & επιμέλεια κίνησης: Javier De Frutos

Σκηνικά: Ian MacNeil

Κοστούμια:  Nicky Gillibrand

Σχεδιασμός φωτισμών: Paul Anderson

Σχεδιασμός βίντεο: Tal Rosner

Μουσική: William Lyons

Μουσική παραγωγή: Dominic Betmead

Σχεδιασμός ήχου:  Paul Arditti

Διεύθυνση φωνητικής μουσικής: Stephen Higgins

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Stephen Aintree, Philip Martin Brown, Paul Bullion, Adam Burton, Michelle Butterly, Dermot Crowley, Sharon D Clarke, Kate Duchêne, Chiwetel Ejiofor, Amy Griffiths, Nick Holder, Nicholas Karimi, Joshua Lacey, Penny Layden, Coral Messam, Amanda Minihan, Itxaso Moreno, Ira Mandela Siobhan, Kiruna Stamell, Clemmie Sveaas.

Το έργο περιέχει άσεμνους διαλόγους και αναφέρεται σε θέματα που αφορούν ενήλικες

Πληροφορίες

Πέμπτη 16 Ιουλίου, ώρα 21:00

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Με αγγλικούς υπότιτλους

Συνολική διάρκεια: 100 λεπτά

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 € και 7 € (φοιτητικά).