Αρχιτεκτονική Εικαστικά

Ρέντζο Πιάνο : «Επιδίωξή μας είναι ένας χώρος ‘καλός καγαθός».

«Κύριε Πιάνο, θέλω να γίνει γρήγορα το Πάρκο», έγραφε η πολύχρωμη ζωγραφιά της μικρής Χριστίνας, ενός από τα χιλιάδες παιδιά που επισκέφθηκαν αυτές τις ημέρες το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις τους.

Η παιδική ζωγραφιά δωρήθηκε συμβολικά στον διάσημο αρχιτέκτονα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο, ο οποίος διευκρίνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πώς «η αρχική ιδέα του Ρέντζο είναι αυτό το παιδικό έργο».

Ο Ιταλός σταρ της αρχιτεκτονικής μίλησε με ενθουσιώδη λόγο για πολλά, από το πάρκο, το ενεργειακό στέγαστρο, την κατασκευή του λόφου από ανακυκλωμένο χώμα και τη μέθοδο ενισχυμένης γης από μπετόν, έως «τη θέα που χάθηκε μέσα στους αιώνες, από μια περιοχή που είχε το όνομα Καλλι-θέα». «Δεν θα φτιάχναμε κτήρια που θα έκρυβαν τη θέα. Για αυτό και ανυψώσαμε το έδαφος έως και 30 μέτρα», εξήγησε, κάνοντας λόγο για μια «ομαδική, ρομαντική δουλειά, πολύπλοκη αλλά και απλή, που προσδίδει περηφάνια και όραμα στην πόλη».

Για ένα «έργο – παράδειγμα, που καθιστά τη χώρα τουριστικό προορισμό και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και την ελληνική κοινωνία» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος, αναφέροντας πως «τα δείγματα των τελευταίων τεσσάρων ημερών, μέσα από το πρόγραμμα ‘Η Νύχτα Μέρα’, ήταν πολύ καλά». Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, μέσα σε τρεις ημέρες επισκέφθηκαν το Πάρκο 27.000 άτομα.

«Σαν ιπτάμενο χαλί που θα έλκει ενέργεια από τον ήλιο», παρομοίασε ο Πιάνο το ενεργειακό στέγαστρο, «απλό και βιώσιμο έργο που εξοικονομεί ενέργεια», διευκρινίζοντας πως «έμπνευση γι’ αυτό στάθηκε η ίδια η χώρα και η Μεσόγειος, μια λίμνη περισσότερο παρά θάλασσα, ένα κονσομέ πολιτισμού, μια σούπα που βράζει και με την καλή και με την κακή έννοια», όπως είπε. Επέμεινε πως «πρόκειται για ένα έργο – χώρο συνάντησης ανθρώπων που έγινε για να διαρκέσει μέσα στον χρόνο. Η ανάμειξη της ανθρώπινης εμπειρίας διώχνει τον φόβο και φέρνει τη βιωσιμότητα μέσα από την ομορφιά που μπορεί να σώσει τον κόσμο», υποστήριξε.

«Επιδίωξή μας είναι ένας χώρος ‘καλός καγαθός’, κατέληξε. Σε ερώτηση εάν η βιβλιοθήκη χρειαστεί επέκταση, η απάντηση του Πιάνο ήταν κατηγορηματική: «Ο χώρος του πάρκου πρέπει να μείνει ανέγγιχτος. Έχουμε φροντίσει να υπάρχει χώρος κάτω από τη βιβλιοθήκη, άλλωστε η αρχιτεκτονική χρειάζεται νέα γλώσσα που θα εκφράζει τη γη, ευαίσθητη και εύθραυστη».

Μ. Ζ

Πηγή : Αυγή