Θέατρο Όπερα

Αιτήσεις για το Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας συνεχίζει τη λειτουργία του προγράμματος Opera Studio, όπως μετονομάστηκε το Λυρικό Εργαστήρι που θέσπισε ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής, και καλεί όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας οι ενδιαφερόμενοι να φοιτήσουν στο διετές πρόγραμμα του Opera Studio για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 (λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα ταχυδρομείου) στην ταχυδρομική διεύθυνση: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι, Όθωνος Αμαλίας 6 , Πάτρα, Τ.Κ. 26223 ή να καταθέσουν οι ίδιοι την αίτησή τους στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας .

Η τελική επιλογή των υποψηφίων θα γίνει έπειτα από Αudition, η οποία θα διεξαχθεί στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2015. Η συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της Audition για κάθε υποψήφια/-ο που έχει επιλεγεί από τη διαδικασία της προεπιλογής, θα της / του ανακοινωθεί έγκαιρα και εγγράφως.

Το «Opera Studio Πάτρας» αποτελεί έναν καινοφανή και πρωτοποριακό θεσμό για τα δεδομένα των Δημοτικών Θεάτρων στην Ελλάδα. Ως κλάδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το «Opera Studio Πάτρας» είναι ανοιχτό για νεαρούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες κλασικού τραγουδιού κάθε εθνικότητας. Δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους καλλιτέχνες να προετοιμαστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για την άσκηση του επαγγέλματος του τραγουδιστή της όπερας-μουσικού θεάτρου. Οι νεαροί καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ήδη περατώσει με επιτυχία τις σπουδές τους στη μονωδία (εξαιρέσεις είναι δυνατές), μπορούν με αυτόν τον τρόπο παρακολουθώντας ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων στον τομέα της όπερας-μουσικού θεάτρου να προετοιμαστούν επαγγελματικά για τις εμφανίσεις τους σε παραγωγές στην οπερατική σκηνή.

Διδάσκοντες διεθνώς αναγνωρισμένοι μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους σπουδαστές και σπουδάστριες του Opera Studio στους παρακάτω τομείς:

Μαθήματα μουσικής και θεατρικής Δραματουργίας
Διαμόρφωση ρόλων γενικά
Μαθήματα Φωνητικής
Μαθήματα Υποκριτικής
Εφαρμοσμένη τεχνική ομιλίας
Γλωσσική – φιλολογική ανάλυση και ερμηνεία στο κείμενο της μελωδίας
Ανάπτυξη λειτουργικού σώματος και κινησιολογία
Εκμάθηση ρόλων με τη συνοδεία πιάνου/κορεπετίτορες και μουσικό ανσάμπλ
Δραματολογία και ιστορία της όπερας
Εργασία και μελέτη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα
Coaching (Ψυχολογική και άλλου είδους υποστήριξη και καθοδήγηση)
Η παρουσία κάτω από το φως των προβολέων
Μαθήματα γλώσσας: Ιταλικά, Γερμανικά, Γαλλικά

Υποβολή αιτήσεων – Διαδικασία Επιλογής

1. Το Opera Studio δέχεται όλους τους νεαρούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες, οι οποίοι έχουν περατώσει με επιτυχία τις σπουδές τους στον τομέα της μονωδίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατό να αρθεί ο περιορισμός αυτός.
2. Δεν θα πρέπει να ξεπερνούν οι γυναίκες το 30ο έτος, οι δε άντρες το 32ο έτος της ηλικίας τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατό να αρθεί το προκαθορισμένο όριο ηλικιών.
3. Μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά από τους υποψηφίους:
• βιογραφικό σημείωμα
• πρόσφατη φωτογραφία
• αντίγραφο(α) τίτλων σπουδών (εφόσον υπάρχουν)
• κατάλογος του ρεπερτορίου των υποψηφίων που αφορά σε κομμάτια που έχουν μελετήσει και ήδη ερμηνεύσει.
• εφόσον υπάρχει, πρόσφατη ηχογραφημένη εκτέλεση (σε CD, DVD, mp3) με τρεις άριες και τρία τραγούδια (Lieder). Από τις άριες τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι στην ιταλική και μία στη γερμανική γλώσσα.