Εικαστικά Έκθεση

Ζωγραφική στον παλιό νερόμυλο

Σε έναν τόπο που θυμίζει παραμύθι, τις πηγές της Κρύας στη Λειβαδιά και στο ισόγειο του παλιού νερόμυλου, εγκαινιάζεται στις 24 Αυγούστου η ομαδική έκθεση «Αναγνώσεις του υφιστάμενου».

Η έκθεση στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων “ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2015” του δήμου Λεβαδέων, περιλαμβάνει έργα των εικαστικών Αναστασίας Γκινάκη, Θωμά Μακινατζή, Κωνσταντίνου Βαφειάδη και Μαργαρίτας Παντελάκη.  Η διάρκειά της είναι έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Στο κριτικό του σημείωμα ο εικαστικός, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης κι Ερευνητής του Παν/μίου Αθηνών Παναγιώτης Βαφειάδης σημειώνει μεταξύ άλλων πως « οι τέσσερις καλλιτέχνες εκφράζουν ισάριθμους τρόπους διερεύνησης και διερμηνείας της πραγματικότητας. Για το λόγο αυτό η εργασία τους αποτελεί καθρέφτη, στον οποίο αντανακλώνται ενεργώς πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης.
Η ζωγραφική της Αναστασίας Γκινάκη αφορά στην πρόσληψη και φανέρωση των ανθρώπινων σχέσεων και των συναισθημάτων που αυτές πραγματώνουν και παροχετεύουν. Και όλα αυτά μέσω μιας τέχνης με εγγενή αναφορά στη ζωγραφική του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, στο σχέδιο του Πικάσο και των Γερμανών εξπρεσιονιστών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πίνακα “Να μένεις μόνη”, όπου η μορφή, με τη ρέουσα και νευρώδη γραφή, συνεσταλμένη στο περίγραμμά της, αντι-στέκεται σε ένα χώρο, ρευστό και αδιάστατο.

Θωμάς Μακινατζής, Άτιτλο

Ο Θωμάς Μακινατζής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τη διερεύνηση των εκφραστικών μέσων. Το θέμα, εναργώς σύγχρονο, μεταβάλλεται σε φόρμα και αντιστρόφως. Ο χώρος ταυτίζεται με τις μορφές, ως ισοδύναμη με αυτές κατάσταση. Η σύνθεση είναι δομημένη και ορθολογική. Οι φόρμες, τα σχήματα προκύπτουν από έναν μη ορατό κάναβο. Το χρώμα, ως κηλίδα ενέργειας αποκτά οντότητα. Οι μορφές είναι ισχυρές και παρούσες, παρά τη “φαινομενικότητά” τους και τον επιμερισμό. Η δομημένη σύνθεση, η ισοδυναμία χώρου και μορφής και το χρώμα ως κηλίδα παλλόμενη από ζωή εντάσσουν το έργο του Θωμά Μακινατζή μεταξύ των λαμπρότερων έργων των τελευταίων ετών.

Παντελάκη Μαργαρίτα, Shaun Rider

Η Μαργαρίτα Παντελάκη, με τις τρεις προσωπογραφίες της Έκθεσης, εμβαθύνει στην καταγραφή προσωπικοτήτων, φορέων συγκεκριμένης θεώρησης πραγμάτων. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο τα πρόσωπα προβάλλουν την εσωτερική τους πραγματικότητα, “ανοίκεια” σε μας, εξ αφορμής της ηρωικής κλίμακας, της ιερατικής μετωπικότητας και της απουσίας μορφασμών και συσπάσεων. Το τετράγωνο πλαίσιο, η διαχείριση του αδιάστατου χώρου, με τεχνικές διαφορετικής προέλευσης και η φαινομενικά αποσπασματική διατύπωση των γραμμών και των χρωμάτων σημειώνει τη διεισδυτική θεώρηση της καλλιτέχνιδας στην ανθρώπινη κατάσταση.

Κωνσταντίνος Μ. Βαφειάδης, Ελαιογραφία

Για το έργο του Κωνσταντίνου Βαφειάδη, δηλαδή του γράφοντος, θα ήθελα μόνο να θυμίσω ότι, ως προς το θέμα, η ζωγραφική του επιχειρεί να διερευνήσει την ταυτότητα και αλήθεια του ανθρώπου, ως ρήξη απέναντι στη φύση και την ιστορία”.

αφισα ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ

Από την πλευρά της η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου σημειώνει πως «Η ποιότητα του έργου των δημιουργών που συμμετέχουν, αλλά επίσης η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης, την αναδεικνύουν σε ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός για τον Δήμο.”

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 20:00 – 23:00
Κυριακή: 10:00 – 14:00 & 20:00 – 23:00