Θέατρο

ΕΘΝΙΚΟ: «Πολιτιστικός Αγωγός» για τον Προμηθέα Δεσμώτη

Το Εθνικό Θέατρο συμμετείχε στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Θεάτρου (III Baku International Theatre Conference) που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 5 ως τις 6 Νοεμβρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν.

Το Εθνικό Θέατρο προσήλθε στη Διάσκεψη με μία πρόταση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τίτλο «Πολιτιστικός Αγωγός». Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της τραγωδίας του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, στην οποία αντέδρασε άμεσα και θετικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν.

Το ανέβασμα της τραγωδίας του Προμηθέα Δεσμώτη σε μια κοινή παραγωγή Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μία σύγχρονη πρόκληση, τη στιγμή που τις δυο χώρες ενώνει ένα μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο ο αγωγός φυσικού αερίου, TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Μετά από μια σειρά συζητήσεων του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Σωτήρη Χατζάκη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν κ. Adalat Valiyev, τον Υπουργό κ. Abulfas Garayev και τον Διευθυντή του Azerbaijan State Academic National Drama Theatre, Israfil Israfilov, υπογράφηκε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Εθνικών Θεάτρων.

Louis Janssen (Ολλανδία), Πρόεδρος της OISTAT Said En Naji (Μαρόκο), Πρόεδρος της Αραβικής Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Σωτήρης Χατζάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου Abulfas Garayev, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν Yvette Hardie (Νότια Αφρική) Πρόεδρος Assitej Michel Vais (Καναδάς) Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου Adalat Valiyev, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αζερμπαϊτζάν  Jacques Trudeau (Καναδάς), Πρόεδρος UNIMA

Louis Janssen (Ολλανδία), Πρόεδρος της OISTAT
Said En Naji (Μαρόκο), Πρόεδρος της Αραβικής Ένωσης Θεατρικών Κριτικών
Σωτήρης Χατζάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου
Abulfas Garayev, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν
Yvette Hardie (Νότια Αφρική) Πρόεδρος Assitej
Michel Vais (Καναδάς) Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου
Adalat Valiyev, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αζερμπαϊτζάν
Jacques Trudeau (Καναδάς), Πρόεδρος UNIMA

Η παράσταση του Προμηθέα σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Azerbaijan State Academic Drama Theatre, με Έλληνες και Αζεριανούς συντελεστές και ηθοποιούς και στις δύο γλώσσες θα παρουσιαστεί και στις δύο χώρες. Στη συνέχεια η πρόθεση είναι η παράσταση να ταξιδεύσει κατά μήκος του διαδριατικού αγωγού αλλά και σε κάθετους άξονες, και να παρουσιαστεί σε πόλεις και χωριά των χωρών που διασχίζει ο αγωγός (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) με τη συνεργασία και φορέων από τις χώρες αυτές, αποτελώντας τον σύνδεσμο των χωρών, των πολιτισμών, του παρελθόντος, της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος. Ένας πολιτιστικός αγωγός παράλληλος με τον αγωγό φυσικού αερίου που θα ενισχύσει το επιχειρείν και θα τονώσει τις σχέσεις των χωρών.

Οι λεπτομέρειες και τα επί μέρους σημεία θα συμφωνηθούν με νέα σύμβαση που θα υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ το όλο πρόγραμμα συνεργασίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2016.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης με τον Adalat Valiyev, Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Αζερμπαϊτζάν