Κινηματογράφος

Γερμανικός εξπρεσιονισμός στην Αλκυονίδα

Η ταινία-ορόσημο του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού, το «NOSFERATU» του Φρίντιχ Μουρνάου ανοίγει την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου το αφιέρωμα της Αλκυονίδας.

Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός είναι ένα κίνημα της τέχνης, που έκανε την εμφάνιση του στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μεσουράνησε τη δεκαετία του 1920.

Είναι η εποχή που η κινηματογραφική βιομηχανία της Γερμανίας γνωρίζει μεγάλη άνθηση, «όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών οι Γερμανοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να γυρίσουν ταινίες ανάλογης ποιότητας με εκείνες του Χόλυγουντ. Έτσι οι παραγωγοί του στούντιο AG ανέπτυξαν ένα δικό τους στυλ με τη χρήση του συμβολισμού και της σκηνογραφίας για να προσδώσουν συναίσθημα και βαθύτερο νόημα στις ταινίες και επικεντρώθηκαν στις “σκοτεινές” ανθρώπινες εμπειρίες».

nosferatu1

Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού του κινήματος η ταινία «NOSFERATU», η εκδοχή του Φρίντιχ Μουρνάου για τον μύθο του Κόμη Δράκουλα. Η υποβλητική ατμόσφαιρα, οι απόκοσμες φιγούρες και η αριστουργηματική φωτογραφία καθιστούν το Νοσφεράτου μια απ’ τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Γερμανία -1922 – 94′ – Ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Β. Μουρνάου

Σενάριο: Μπράμ Στόκερ (νουβέλα) & Χένρικ Γκάλεεν (προσαρμογή)

Πρωταγωνιστούν: Μάξ Σρέκ, Γκούσταβ Φον Βανγκενχάιμ, Γκρέτα Σρέντερ, Άλεξ Γκράναθ.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις 22:00

 

Ακολουθεί η ταινία «METROPOLIS» του Φριτζ Λανγκ, με τους Alfred Abel και Gustav Frohlich. Ένα ορόσημο του παγκόσμιου κινηματογράφου που έχει χαρακτηριστεί ως η διασημότερη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Επιστ. Φαντασίας, Γερμανία, 1927, 148’, B/W

Σκηνοθεσία: FRITZ LANG, Σενάριο: THEA VON HARBOU

Παραγωγή: ERICH POMMER, Μουσική: GOTTFRIED HUPPERTZ, MARCO JOVIC, Διεύθυνση Φωτογραφίας: KARL FREUND, GUNTHER RITTAU, WALTER RUTTMANN

Πρωταγωνιστούν: ALFRED ABEL, GUSTAV FROHLICH, RUDOLF KLEIN-ROGGE, BRIGITTE HELM

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 22:00

 

Το αφιέρωμα στον γερμανικό εξπρεσιονισμό κλείνει με την ταινία «Μ – Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ» του Φριτζ Λανγκ, που είναι η πρώτη ταινία για serial killer.

Θρίλερ, Γερμανία, 1931, 105’, Α/Μ

Σκηνοθεσία: FRITZLANG

Σενάριο: THEA VON HARBOU, FRITZ LANG

Παραγωγή: SEYMOUR NEBENZAL

Διεύθυνση φωτογραφίας: FRITZ ARNO WAGNER

Πρωταγωνιστούν: PETER LORRE, ELLEN WIDMANN, INGE LANDGUT, OTTO WERNICKE, THEODOR LOOS, GUSTAF GRUNDGENS

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: Δευτέρα 17 – Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 22:00