Θέατρο

«Δυτική αποβάθρα» στο Εθνικό

Η «Δυτική Αποβάθρα» επανέρχεται για λίγες παραστάσεις στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου.

Το έργο του διάσημου Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπερνάρ-Μαρί Κολτές επαναλαμβάνεται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και της Comédie deReims και γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στοIMG_7996 πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014».

Σκηνοθετεί ο ίδιος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Comédie deReims Λουντοβίκ Λαγκάρντ.

Η ιδέα για τη «Δυτική αποβάθρα» γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, δυτικά του Μανχάταν, όπου υπήρχε ένα μεγάλο, έρημο υπόστεγο που ανήκε στις παλιές αποβάθρες. Εκεί ο Κολτές οραματίστηκε ένα τόπο-πέρασμα όμοιο με σταυροδρόμι, ένα μετα-μοντέρνο γκέτο μύησης ή απώλειας για κάθε καρυδιάς καρύδι που ξεβράζεται δίπλα στο ποτάμι, μια «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ζωής και περιθωρίου, ελπίδας και εξαθλίωσης.

Σ΄ αυτόν τον αστικό «λαβύρινθο» θα σμίξουν όλοι οι ήρωες του έργου: Ο Κοχ, οικονομικός διευθυντής που κατασπατάλησε σκανδαλωδώς μια περιουσία και ψάχνει μια γωνιά για να πεθάνει, η βοηθός του Μονίκ, ο Αμπάντ, ο μαύρος περήφανος μετανάστης που δεν μιλάει σε κανέναν, ο ντίλερ Σαρλ που ούτε κοιμάται, ούτε ονειρεύεται και «εξουσιάζει» τον Αμπάντ… Κάτω από το ίδιο σκοτεινό υπόστεγο, στην άκρη του αυτοκινητόδρομου, οι ήρωες θα προσπαθήσουν το ακατόρθωτο σε μια συνάντηση μοιραία για όλους: να συνδιαλαγούν σε μια άγνωστη γλώσσα, που οι κοινωνικές διαφορές αλλά και η εσωτερική απομόνωση του καθενός αποκλείουν την αποκρυπτογράφησή της. Κάθε πιθανότητα εγγύτητας και επικοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη μέχρι το τέλος.

«Εδώ, λοιπόν, στη μεγάλη χώρα του θεάτρου, την αναστατωμένη, την πληγωμένη από την οικονομική κρίση, σ’ αυτήν θα παίξουμε τη ‘Δυτική αποβάθρα’. Στην Αθήνα, σήμερα», σημειώνει για την παράσταση ο Λουντοβίκ Λαγκάρντ.

Ταυτότητα της παράστασης:

 

Σκηνοθεσία: Ludovic Lagarde

Δραματουργία: Marion Stoufflet

Σκηνικά: Antoine Vasseur

Φωτισμοί: Sébastien Michaud

Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Βίντεο: Γρηγόρης Ρέντης

Ήχος: David Bichindaritz

Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος

 

Διανομή (αλφαβητικά)

Σαμουήλ Ακιμόλα, Aναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Λάλος, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννης Νιάρρος,         Νίκος Χατζόπουλος

Φωτογράφος της παράστασης: Πάτροκλος Σκαφιδάς