Θέατρο

Πρεμιέρα για την εφηβική Ερω(ς)φίλη στο Σημείο

Μια σύγχρονη εκδοχή της «Ερωφίλης», της πιο γνωστής τραγωδίας της κρητικής λογοτεχνίας, που απευθύνεται σε εφηβικό κοινό, παρουσιάζει σήμερα και κάθε Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, το θέατρο Σημείο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη και μουσική Γιάννη Χαρούλη.

Με σύγχρονες τεχνικές σωματικού θεάτρου, νέες αντιλήψεις αφηγηματικής δράσης και μπολιασμένη με την μοντέρνα πρόταση της μουσικής παράδοσης, η Ερωφίλη συνεχίζει να αγαπιέται και να συγκινεί γεμάτη από τη δύναμη και την ομορφιά του λόγου , τη σκέψη αλλά και τη μουσικότητα της γλώσσας  μας.

Με το υδάτινο στοιχείο να εισχωρεί στις ζωές, τους έρωτες και τον χωρισμό των ανθρώπων.

Η παράσταση  σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Αδάμη, με σύγχρονες τεχνικές σωματικού θεάτρου αλλά και νέες αντιλήψεις αφηγηματικής δράσης θα μεταφέρει τον παλμό και την δυναμική του κειμένου με τρόπο αντιληπτό στους νέους θεατές στους οποίους απευθύνεται.

Μεγάλο πλεονέκτημα της παράστασης είναι η μουσική που υπογράφει  ο Γιάννης Χαρούλης που είναι ήδη αναγνωρισμένος  για την  μοναδική φωνή και τα τραγούδια του ,τόσο αγαπητά σε όλους και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά .

Σε ένα σκηνικό εγκατάσταση, σχεδιασμένο από τη σκηνογράφο -ενδυματολόγο Μαγδαλινή Αυγερινού θα δράσουν οι 4 εξαιρετικοί ηθοποιοί.

Όλα αυτά θα συμβούν στη στέγη του Σημείου των ΕΦΗΒΩΝ  που είναι το ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ.

Η ιστορία

Ο Βασιλιάς της χώρας, Φιλόγονος, έχει σκοτώσει τον αδερφό του, νόμιμο Βασιλιά, και έχει ανέβει στο θρόνο μαζί με τη γυναίκα του αδερφού του. Ο Βασιλιάς έχει μια κόρη, την Ερωφίλη, που ερωτεύεται έναν νέο που ζει στη βασιλική αυλή, τον Πανάρετο. Ο Πανάρετος είναι γιος του βασιλιά της Τσέρτσας  που έχει κυριευθεί από εχθρούς. Οι δύο νέοι έχουν μεγαλώσει μαζί και η φιλία τους εξελίσσεται σε έρωτα που σφραγίζεται με έναν μυστικό γάμο τον οποίο γνωρίζουν μόνο εκείνοι οι δύο. Ο Βασιλιάς Φιλόγονος αποκαλύπτει το σχέδιό του να παντρέψει την Ερωφίλη με τα προξενιά που του έχουν προτείνει. Έτσι στέλνει τον Πανάρετο να πείσει την Ερωφίλη να αποδεχτεί ένα από τα δύο προξενιά. Ο Βασιλιάς ανακαλύπτει  την κρυφή σχέση της Ερωφίλης και του Πανάρετου. Η Ερωφίλη αντιστέκεται απέναντί του προσπαθώντας να τον στρέψει με το μέρος της. Ο Πανάρετος επιχειρεί να κερδίσει την εύνοια του Βασιλιά και επιμένει για τη βασιλική καταγωγή του χωρίς να γίνεται πιστευτός. Ο Βασιλιάς σκοτώνει τον Πανάρετο και  προσποιείται πως αποδέχεται το γάμο και προσφέρει τα κομμένα μέλη του Πανάρετου στην Ερωφίλη. Εκείνη αυτοκτονεί και στο τέλος του έργου ο χορός σκοτώνει το Βασιλιά.

Ένα έργο που έμεινε ζωντανό χάρη στην προφορική παράδοση, καθώς πολλά τμήματά του διασκευάστηκαν και διαδίδονταν ως δημοτικά τραγούδια ή εντάχθηκαν σε παροιμίες.

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία  :   Δημήτρης Αδάμης

Σκηνικό –Κοστούμια :Μαγδαλινή Αυγερινού

Μουσική: Γιάννης Χαρούλης

Φωτισμοί   : Νίκος Διαμαντής

Βοηθός σκηνοθέτη  : Πέτρος Πέτρου

Βοηθός Σκηνογράφου  : Σοφία Βάσο

Παραγωγή: Θέατρο Σημείο

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Έλενα Αρβανίτη, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Πέτρος Ιωάννου,  Βάσω Μορφιαδάκη

Την επεξεργασία του κειμένου έκαναν ο θίασος και ο σκηνοθέτης.

Πληροφορίες

Παράσταση για το κοινό: Κάθε Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα

Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

Γεν. είσοδος : 10 ευρώ  Ομαδικό : 5 ευρώ

Μαθητικό για τα σχολεία τις καθημερινές : 5 ευρώ

Θέατρο  Σημείο  , Χαρ.Τρικούπη 4  (Πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο )