Κινηματογράφος

Με απουσίες η έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Χωρίς τον Φατίχ Ακίν θα γίνει το βράδυ της Κυριακής η προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας του “The Cut”, στο πλαίσιο των “Ανοιχτών Οριζόντων” του 55ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο γνωστός σκηνοθέτης νοσηλεύεται με βαριάς μορφής υπερκόπωση σε νοσοκομείο του Αμβούργου, αποτέλεσμα μάλλον των συνεχών ταξιδιών που κάνει το τελευταίο διάστημα για την προβολή της ταινίας του, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, καθώς το θέμα της είναι η γενοκτονία των Αρμενίων.

Απών από την αποψινή πρεμιέρα της ταινίας του “Λευκός Θεός” θα είναι και ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, καθώς ειδοποίησε μόλις χθες ότι βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασιών για θεατρική πρεμιέρα στη Βουδαπέστη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται με ενδιαφέρον και στο πλαίσιο «Ματιές στα Βαλκάνια», ο Σέρβος σκηνοθέτης Ζέλιμιρ Ζίλνικ, σημαντικός εκπρόσωπος του γιουγκοσλάβικου μαύρου κύματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη της Χάνα Σιγκούλα, ιέρειας του Φασμπίντερ, η οποία και θα τιμηθεί για την προσφορά της στην τέχνη με τον Χρυσό Αλέξανδρο. Η ηθοποιός σύμβολο του γερμανικού σινεμά της δεκαετίας του 70, θα δώσει μια μουσική παράσταση στο «Ολύμπιον» και θα προλογίσει το ντοκιμαντέρ “Whatever The Dream Is” της Αν Ιμπέρ, με θέμα τη ζωή της γυναίκας με τις τρεις πατρίδες. Υπενθυμίζεται πως μέσα στην εβδομάδα θα προβληθούν τρεις ταινίες της, καθώς και φιλμ μικρού μήκους που επιμελήθηκε η ίδια.

Από τους αξιολογότερους εκπροσώπους του νέου, ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά ο ιρανικής καταγωγής Ραμίν Μπαχρανί, αναμένεται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, για να δώσει masterclass και να μιλήσει για τη δουλειά του.