Εργαστήρια Θέατρο

Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στη Δωδώνη

 

Στο «Μαντείο των ήχων» (το αρχαιότερο της Ελλάδας σύμφωνα με τον Ηρόδοτο) πραγματοποιείται φέτος, από την 1η ως τις 18 Ιουλίου, το πρώτο Εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το Αρχαίο Δράμα με τίτλο «Θερινό Μαντείο» και με θέμα «Ο τόπος των ήχων». Είναι μια πρωτοβουλία που εγκαινιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και επιστημονική υπεύθυνη τη θεατρολόγο Δηώ Καγγελάρη. Ο υπότιτλος του θέματος παραπέμπει σε μια φράση του Αριστοτέλη:

Ἔστι μὲν οὖν τὰ ἐν τῇ φωνῇ τῶν ἐν τῇ ψυχῇ παθημάτων σύμβολα,

καὶ τὰ  γραφόμενα τῶν ἐν τῇ φωνῇ.

Όπως είναι προφανές, το θέμα του Εργαστηρίου, που επιλέχτηκε για το φετινό πρώτο «Θερινό Μαντείο», συνδέει την αρχαία Δωδώνη με τη σπουδή του αρχαίου δράματος. Εκεί, στο «Μαντείο των ήχων», οι μάντεις ερμήνευαν τους χρησμούς από το θρόισμα της ιερής βελανιδιάς και από το πέταγμα των πουλιών, από το κελάρυσμα των νερών και από τους χάλκινους λέβητες και τους ήχους τους. Το πρώτο «Θερινό Μαντείο» προτείνει τη διερεύνηση του αρχαίου δράματος, ως πολυσύνθετου ηχητικού τοπίου.

Οι διδάσκοντες του «Θερινού Μαντείου» είναι εκλεκτοί: στα εργαστήρια διδάσκουν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος και Σίμος Κακάλας. Τη φωνητική διδασκαλία έχουν αναλάβει η Ρηνιώ Κυριαζή και ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, master class θα κάνει η Νικαίτη Κοντούρη, ενώ την κατασκευή προσωπείων υπογράφει η Μάρθα Φωκά.

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην αρχαία Δωδώνη και στην πόλη των Ιωαννίνων. To «Θερινό Μαντείο» απευθύνεται σε νέους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς και εν γένει καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, αποφοίτους δραματικών σχολών και πανεπιστημιακών τμημάτων, κατεύθυνσης υποκριτικής και σκηνοθεσίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], έως και την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018.

Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών και θα ολοκληρωθεί ύστερα από προσωπική συνέντευξη.

Κόστος συμμετοχής: 280 ευρώ.

Περιλαμβάνονται: δίδακτρα, διαμονή, μεσημεριανό, εκδρομές, περιηγήσεις, διαλέξεις, παρακολούθηση παραστάσεων.

Μια περιήγηση στο Μαντείο των Ήχων, μια προσέγγιση του αρχαίου δράματος μέσα από τις ηχητικές του διαδρομές στο Μαντείο της Δωδώνης.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ