Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ένκε Φεζολλάρι: Πλατόνοφ… ένας ευφυής παλιάνθρωπος

«Σκανταλιάρης, κυνικός, τρελός…παθιάρης, εγωιστής, κανίβαλος, ηθοποιός, Δον Ζουάν και ο …Νέος Άνθρωπος ,αυτός που είναι μπροστά από την εποχή του».

Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει στο σημείωμα που έγραψε για το artplay.gr, τον ήρωα του Τσέχοφ ο Ένκε Φεζολλάρι, ο σκηνοθέτης της παράστασης «Πλατόνοφ» που ανεβαίνει την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στο Cartel.

Και σημειώνει:

«Ο Τσέχωφ αγαπά τον άνθρωπο, ειδικά σ αυτό έπαιξε ρόλο η εξορία του στη Σαχαλίνι, έτσι και εδώ ο συγγραφέας από τη μια θυμωμένος με τους γονείς του (αρχικός τίτλος : Χωρίς Πατέρα, βαθειά απογοητευμένος έπο τους γιατρούς την εποχή εκείνη ασκεί κριτική(παρουσιάζει στο έργο ένα γιατρό που πίνει και είναι αδύναμος στο να φέρει εις πέρας τον ρόλο του)…ξεπεσμένοι αριστοκράτες, ζωές που τσακίστηκαν στο χρόνο ,άνθρωποι που ζουν στο όνειρο…ο έρωτας πρωταρχική δύναμη στο έργο …ο Άμλετ διαρκώς παρών (Ο Πλατόνοφ διαρκώς επικαλείται τον Σαίξπηρ)….η γυναίκα και ο άντρας…η Ορθοδοξία και η Πίστη….

Μέσα από πανδαισία ρώσικων τραγουδιών, άφθονης βότκας και μιας πιο βαλκάνιας προσέγγισης του έργου, μέσα από μια φόρμα που φλερτάρει με το Balkan Weird και ταυτόχρονα μέσα από μια ωμη ρεαλιστική προσέγγιση…από την κωμωδία στο δράμα και τανάπαλιν. στο κέντρο του κειμένου με τη βοήθεια της δραματουργού μου Ναταλί Μηνιώτη αγγίζουμε αυτό το έργο που για μένα είναι ο πυρήνας του Συγγραφέα….. και όπως κλείνει και η παράσταση….αν αγαπάς ζεις χρόνια πολλά…»

Ένκε Φεζολλάρι