Θέατρο

‘Ένας μεγάλος ήρωας στο Μικρό Θέατρο

Σηματοδοτεί η αυτοκτονία του Αίαντα το τέλος των αξιών του αρχαϊκού κόσμου; Οριοθετεί η έριδα για την ταφή του μοναχικού ήρωα το πέρασμα από τον «πολιτισμό της ντροπής» στον «πολιτισμό της ενοχής»;

Κατησχυμένος από τη μεροληπτική απονομή των όπλων του Αχιλλέα στον Οδυσσέα, ο Αίας αποφασίζει εκδίκηση, τυφλωμένος όμως από τη μανία που του στέλνει η Αθηνά, κατακρεουργεί τα κοπάδια των Αχαιών. Ταπεινωμένος, ο ομηρικός ήρωας επιλέγει τον θάνατο.

Η Σύλβια Λιούλιου, τρία χρόνια μετά την παρουσίαση του Σολωμικού Λάμπρου, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών και συναντά έναν δημιουργικό πυρήνα νέων καλλιτεχνών που εγκαινιάζουν με τον Αίαντα (γραμμένος περίπου το 450 π.Χ.) την έρευνά τους πάνω στο αρχαίο δράμα. Στο κέντρο της συνάντησής τους ο Αίας, ο πρώτος αυτόχειρας, ο αρχετυπικός -στην κόψη της νεότητας- ήρωας, που υπερασπιζόμενος μέχρι θανάτου τις αρχαϊκές αξίες, μοιάζει να αφήνει πίσω από την εφτάδιπλη ασπίδα του, σα «στοιχημένους», όλους τους υπόλοιπους ήρωες της σοφόκλειας δραματουργίας.

Μετάφραση: Παναγής Λορεντζάτος. Για τις ανάγκες του θεατρικού ανεβάσματος του Αίαντα, κομμάτια της ιστορικής φιλολογικής μετάφρασης (και εξήγησης) του καθηγητή Παναγή Λορεντζάτου σε πεζό, στη δημοτική (1932) ξανακοιτάχτηκαν από τον Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο.

3

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ένας εξορκισμός στην κόψη της νιότης, της αντρείας, της ζήλιας για το έπαθλο, του νου που σκοτεινιάζει από το άδικο. Ο μοναχικός ήρωας με την πικρή ιδιοσυγκρασία και την φαρμακωμένη υπόληψη, ο άφταστος που τρελαίνεται γιατί του κλέβουν την πρωτιά, το ανυποχώρητο θάρρος στην παγίδα των θεών. Οι ανθρώπινοι τύποι του Αίαντα ή του Αχιλλέα εκθρονίζονται –της γης οι αντρειωμένοι πέφτουν σαν άστρα, σβήνουν σαν πυροτεχνήματα και μόνο σε βαθιά ψυχικά κοιτάσματα μπορούν να υπάρξουν πια. Αυτός ο κόσμος είναι που επιθυμούμε να θέσουμε στο κέντρο της συνάντησής μας, σε μια «μικρή» παράσταση που επιθυμεί να βαδίσει ιχνηλατώντας το Σοφόκλειο έργο -με τον ίδιο τρόπο που ο Οδυσσέας αναζητά τα πατήματα του Αίαντα στον Πρόλογο- μέσα στο πλαίσιο της αρμονίας και της ομορφιάς του μικρού αρχαίου θεάτρου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικά/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Επιμέλεια Κίνησης: Χαρά Κότσαλη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Βοηθός Σκηνοθέτη/Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα

Οργάνωση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης/PRO4

4

Παίζουν οι Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης [Τεύκρος], Σοφία Κόκκαλη [Τέκμησσα], Μιχάλης Σαράντης [Αγαμέμνων], Άγγελος Τριανταφύλλου [Άγγελος], Θάνος Τοκάκης [Αθηνά/Μενέλαος], Χάρης Φραγκούλης [Αίας], Νικόλας Χανακούλας [Οδυσσέας].

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2015

Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 25€ | Ζώνη Β: 15€ | Φοιτητικό: 10€ | Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€ | Διάρκεια: 90′