Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Ένας καλός λόγος»: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα είναι αληθινή!

Με αφορμή δυο κείμενα εμπνευσμένα από τον «υπόγειο» ήρωα του Φιοντόρ  Ντοστογιέφσκι και τον Βασλάβ Νιζίνσκυ, αλλά και πολλά γεγονότα της ιστορίας, η Ελίνα Μαντίδη και ο Αργύρης Πανταζάρας πλάθουν ένα δικό τους ήρωα τον οποίον και συστήνουν στο artplay.gr. Ο μονόλογος «Ένας Καλός Λόγος»  σε συνσκηνοθεσία και των δυο, κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Η Ελίνα Μαντίδη σημειώνει: «Το κοινό στοιχείο που ισχύει και στα δυο κείμενα, πέρα από τη γοητεία που ασκούν πάνω μας, είναι ότι αποτελούν προσωπικές εξομολογήσεις. Και οι δυο συγγραφείς ξεδιπλώνουν μέσα από τα έργα τους σκέψεις, φόβους, διαπιστώσεις και προσωπικές ιστορίες. Ξεκινούν από το άτομο και δημιουργούν ένα πλαίσιο τόσο ανθρώπινο και οικείο που σύντομα ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι ξεφεύγει από τα πλαίσια του “ενός” και αφορά στο σύνολο της ανθρώπινης φύσης».

Ο Αργύρης Πανταζάρας υπογραμμίζει : «Ένας μηδενιστής κι ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος δεν είναι απαραίτητο ότι θα συγκλίνουν ή ότι θα μοιράζονται κοινά στοιχεία. Εν προκειμένω όμως, είναι έντονο το αίσθημα της απογοήτευσης και ματαιότητας που κατακλύζει και τους δυο χαρακτήρες. Αυτό που μας βάζει σε έντονες σκέψεις είναι το γεγονός ότι όσο πιο κοντά φτάνει κάποιος στην προσωπική του αλήθεια, στο τραύμα του, τόσο πιο ξεκάθαρα επίπονη μοιάζει η πραγματικότητα».

Η Ελίνα Μαντίδη προσθέτει: «Χρησιμοποιήσαμε τη γλώσσα τους για να δημιουργήσουμε τον δικό μας ήρωα. Ένα χαρακτήρα επίπονα ειλικρινή, σκληρό και ως ένα βαθμό μπλεγμένο ανάμεσα στις μύχιες σκέψεις του και τη δημόσια εικόνα. Πρόκειται για έναν πολιτικό εν τη γενέσει του, πραγματιστή και κυνικό, ανίκανο να αισθανθεί ο, τιδήποτε θα του προκαλούσε την “έγνοια” για τον συνάνθρωπο. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί προϊόν φαντασίας. Οι επιρροές που είχαμε ήταν πολλές. Και ναι, βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα».

Η ιστορία

Ένας κυβερνητικός Αξιωματούχος, λίγες στιγμές πριν απευθύνει δημόσιο διάγγελμα. Προετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα. Συνεργάτες του εισβάλουν στο χώρο, στον προσωπικό του χώρο. Κάθε εισβολή και μια ώθηση να πάει παρακάτω. Να βγει στο κοινό και να δώσει ένα «παυσίπονο» λόγο  στην κοινωνία. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε τηλεοπτικό πλατό και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Μέσα από το πρίσμα της προετοιμασίας ο ήρωας προβαίνει σε εξομολόγηση, σε παραδοχή της σκοτεινής φύσης, της διεφθαρμένης, της μπερδεμένης, της οργισμένης, της ανθρώπινης φύσης. Ο άνθρωπος μπορεί να παραδέχεται, δεν μπορεί όμως να αλλάξει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Καλλιτεχνική ομάδα “momentum”

Σκηνοθεσία – Δραματουργία:  Ελίνα Μαντίδη & Αργύρης Πανταζάρας

Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας

Μουσική / Sound design : Γιώργος Πούλιος

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρα

Φωτογραφία: Νίκος Πανταζάρας

Special  FX: Προκόπης Βλασερός

FX assistant: Μαρία Στάϊκου

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Κυριακόπουλος

Καλλιτεχνικός Συνεργάτης:  Δημήτρης Οικονομίδης

Υπεύθυνος Παραγωγής:  Κλεοπάτρα Γκίνη

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής από τις 23 Απριλίου