Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ένας αφηγητής δημιουργεί επί σκηνής την ιστορία.

Για την έμπνευση της ιδέας και την διαδρομή από το βιβλίο στη σκηνή, της παράστασης «Το ρολόι», που κάνει σήμερα 29 Απριλίου πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο και στο πλαίσιο της Ανοικτής Πλατφόρμας νέων δημιουργών

από την ομάδα Sui Generis,  ο σκηνοθέτης Κων/νος Μπιμπής γράφει στο artplay.gr

«Η παράστασή μας βασίζεται στο όχι και τόσο γνωστό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα». Εμείς αφηγούμαστε τις τρείς από τις 4 ιστορίες του μυθιστορήματος. Η πρώτη ιστορία είναι η ιστορία ενός ζευγαριού Εβραίων, που ο έρωτάς τους ξεκινάει από το σχολείο στα τέλη του 19ου αιώνα, διασχίζει τη φρίκη και τον σπαραγμό δύο Παγκοσμίων πολέμων και ακλόνητος τους κρατάει στη ζωή ως τα βαθιά γεράματα .Η δεύτερη ιστορία συνθέτει την προσωπογραφία ενός αδίστακτου στρατάρχη του τρίτου Ράιχ και η τρίτη την πολυτάραχη ζωή ενός Έλληνα κατά τη διάρκεια της κατοχής και κατόπιν του Εμφυλίου πολέμου στη χώρα μας. Η ιδέα της παράστασης είναι πως ένας συγγραφέας-αφηγητής σ’ έναν συγγραφικό και αφηγηματικό πυρετό δημιουργεί επί σκηνής την ιστορία. Άλλοτε την διαπερνά και την επηρεάζει, άλλοτε επηρεάζεται από αυτήν κι άλλοτε εγκαταλείπει ακόμη κι αυτόν τον ρόλο του αφηγητή και χάνεται στη δίνη της.
Αυτό το μυθιστόρημα που το ανακάλυψα πολύ μικρός -στη γνωστή δερματόδετη έκδοση των μυθιστορημάτων του Λουντέμη- ανάμεσα στα βιβλία των γονιών μου, διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική μου ευαισθησία και γι αυτό το επέλεξα. Και χάρηκα πολύ που τώρα δουλέψαμε πάνω σ’ αυτό με τους ηθοποιούς της ομάδας μας. Το απόλυτο δόσιμο τους, η αυτοθυσία τους, οι δικές τους ιδέες και συνδέσεις με την ιστορία, οι ψυχικές τους καταθέσεις με διαμόρφωσαν ξανά και τους είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».

Κων/νος Μπιμπής