Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

AbOvo: “Ως καλλιτέχνες θεωρήσαμε πολιτική μας ευθύνη να μιλήσουμε για τα θέματα που καίνε”

Έναν απολογισμό της εντυπωσιακής έναρξης και διαδρομής της δημοφιλούς ομάδας AbOvo, βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μέσω του artplay.gr ο Γιάννης Σαρακατσάνης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, με αφορμή το έργο του Καταλανού Ζουάν Γιάγκου, «Μυγοφαές»  που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, διαπιστώνοντας πως το πρώτο έργο που παρουσιάζουν και δεν είναι γραμμένο από τους ίδιους, είναι τελικά « μια παράσταση εντελώς «AbOvo»!

«Οι AbOvo ξεκίνησαν το 2005 με την παράσταση Εκεί, εκεί στην Κόλαση. Η παράσταση, 100% δημιούργημα της ομάδας, μίλαγε με χιούμορ για τη θρησκεία και την ηθική και έκανε επιτυχία, για τα δεδομένα της εποχής, παίζοντας σχεδόν τρεις σεζόν. Η ομάδα απέκτησε κοινό και άφησε ένα στίγμα το οποίο, πέρα από τα αισθητικά του χαρακτηριστικά, έλεγε ότι οι AbOvo ανεβάζουν δικά τους κείμενα.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι παραστάσεις: Ζελόβ, Μαμά Ελλάδα 1 & 2, Ο Πλανήτης, Το Ίδρυμα, Έγκλημα στη Γκαλερί, όλες επίσης 100% δημιουργήματα της ομάδας και όλες με ένα σημαντικό φιλοσοφικό, πολιτικό ή κοινωνικό ζητούμενο στη βάση τους. Ειδικά την περίοδο από το 2008 και μετά, και καθώς η Ελλάδα έμπαινε σε μια κατάσταση πολιτικής και οικονομικής κρίσης, η ομάδα δε μπορούσε να μην ασχοληθεί με όλα αυτά. Ως καλλιτέχνες και μάλιστα με μεγάλο ακροατήριο, θεωρήσαμε πολιτική μας ευθύνη να μιλήσουμε για τα θέματα που καίνε μέσα από τις παραστάσεις μας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η ομάδα επέλεγε να ανεβάζει δικά της κείμενα. Δεν απορρίψαμε ποτέ την ιδέα να ανεβάσουμε ένα ήδη γραμμένο έργο απλώς το βασικό μας ζήτημα σε κάθε παράσταση ήταν να επικοινωνήσουμε ένα σημαντικό θέμα! Και αυτό ήταν πιο εύκολο να γίνει με ένα σύγχρονο και πρωτότυπο κείμενο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ομάδας. Πιστεύαμε πως θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα ήδη γραμμένο κείμενο το οποίο να εξυπηρετεί όλα τα παραπάνω. Κάναμε λάθος…

Τον Ιούλιο του 2018 η Μαρία Χατζηεμμανουήλ μας κάλεσε σπίτι της να μας διαβάσει ένα έργο ενός Καταλανού του Ζουάν Γιάγκου, το οποίο είχε δει και πίστευε πως μας ταιριάζει. Για μία ώρα και κάτι καθόμασταν στον καναπέ και η Μαρία μας μετέφραζε ζωντανά το κείμενο κρατώντας το ισπανικό πρωτότυπο στα χέρια της. Κάθε μερικές ατάκες οι AbOvo κοιταζόμασταν μεταξύ μας με όλο και αυξανόμενη έκπληξη.

Ήταν ένα έργο καταπληκτικό, με πολύ ωραίους χαρακτήρες και με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Εξηγούσε, με έναν αστείο και καθόλου δογματικό τρόπο, όλα όσα μας απασχολούσαν και όλα όσα θα θέλαμε να πούμε. Ήταν ένα έργο που θα θέλαμε πολύ να έχουμε γράψει εμείς οι ίδιοι αλλά –τι τύχη!– το είχε ήδη γράψει κάποιος άλλος. Ξεκινήσαμε τις πρόβες γνωρίζοντας ότι θα ήταν μια παράσταση διαφορετική από τις προηγούμενες που είχαμε κάνει, ξέραμε ότι θα είναι λιγότερο κωμική, λιγότερο γκροτέσκο, λιγότερο «AbOvo».

Οι πρώτες εβδομάδες της παράστασης έχουν ήδη περάσει στο γεμάτο Θέατρο του Νέου Κόσμου και η πρώτη έκπληξη σε σχέση με αυτά που περιμέναμε μας έχει αποκαλυφθεί. Το κοινό που μας παρακολουθεί χρόνια μας επιβεβαιώνει το απρόσμενο: τελικά, είναι μια παράσταση εντελώς «AbOvo»! Ναι, δεν είναι μια σειρά από χαλαρά συνδεδεμένα σκετσάκια με κοινό νόημα αλλά ένα έργο με στιβαρή πλοκή και, ναι, η υποκριτική μας είναι μακριά από το γκροτέσκο. Όμως, οι περισσότεροι, μας λένε ότι το έργο είναι λες και το γράψαμε εμείς.

Κι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να περιμένουμε από αυτήν την παράσταση».

Γιάννης Σαρακατσάνης / Γιώργος Αγγελόπουλος

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Ζουάν Γιάγκο (Αρχική ιδέα: Θίασος La Calórica)

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Ομάδα AbOvo

Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Καλφόγλου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτης: Στέφανος Αχιλλέως

Επιμέλεια Κίνησης: Ντανιέλα Πισιμίση

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη

Πρωτότυπος τίτλος: FAIRFLY

ΧΩΡΟΣ

Κεντρική Σκηνή

Από 28.1.2019 έως 23.4.2019

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 75 λεπτά

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Δευτέρα 21:15

Τρίτη 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό 15€

Φοιτητικό 12€