Εργαστήρια Θέατρο Φεστιβάλ

Ένα οικουμενικό εργαστήρι για το αρχαίο δράμα

Στην «Έλευση του Ξένου» θα είναι αφιερωμένη η πρώτη χρονιά λειτουργίας του Λυκείου Επιδαύρου, το σχέδιο ίδρυσης του οποίου ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή στην Επίδαυρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρόντων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Αργολίδας Κωνσταντίνου Γκάτζιου και άλλων παραγόντων.

Το Λύκειο, που θα λειτουργήσει από το επόμενο καλοκαίρι και θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλον τον κόσμο, θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Θα στεγαστεί σε κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε δασική έκταση 25 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, με τη σύμφωνη γνώμη του δασάρχη, στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο. Θα λειτουργήσει σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία, από 22 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου και από 10 έως 24 Ιουλίου, με δυνατότητα φιλοξενίας 150 ατόμων κάθε φορά. Τα περισσότερα εργαστήρια θα αναπτύσσονται κοντά σε μνημεία και αλσύλλια της περιοχής και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος θα συμπληρώνει και θα συμπληρώνεται από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα φιλοξενούνται στα δύο θέατρα της Επιδαύρου με ιδιαίτερη αξιοποίηση του Μικρού Θεάτρου. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης τα Δημοτικά Σχολεία και το Γυμνάσιο Λυγουριού. Το Λύκειο φιλοδοξεί να ανοίξει και σε νέους σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, χορογράφους, χορευτές, θεατροπαιδαγωγούς και φοιτητές ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, φωτισμού, θεατρικούς παραγωγούς κ.ά.

Για την επιλογή των σπουδαστών ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με δραματικές σχολές, πανεπιστήμια και καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στόχο συνεργασίες με διεθνείς προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με την έρευνα του αρχαίου δράματος. Τον συντονισμό του εγχειρήματος θα έχει η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Φεστιβάλ, θεατρολόγος Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, θα πραγματοποιηθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας κατασκευής των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων που θα βασίζεται σε οικολογικούς τρόπους και με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του τοπίου.

Παρών στη συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε πως έχει ήδη εξασφαλισθεί το πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί η προσπάθεια, το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Θύμισε μάλιστα πως «το Λύκειο Επιδαύρου έρχεται να θεσμοθετήσει μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια στη Σικυώνα με τον Θόδωρο Τερζόπουλο για τη μορφοποίηση της αρχαίας τραγωδίας. Χαίρομαι που το Φεστιβάλ έχει αρχίσει με συστηματικότητα να εξακτινώνεται και να χρησιμοποιεί ντόπιες δυνάμεις προκειμένου να βρει τον δρόμο του», πρόσθεσε.

Για «μετασχηματισμό της Επιδαύρου σε ένα οικουμενικό εργαστήρι τέχνης» έκανε λόγο ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Γκάτζιος, κίνηση που «ενσαρκώνει όλες τις ανησυχίες του κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης», συμπληρώνοντας πως σχεδιάζονται παράλληλες πράξεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του εγχειρήματος, όπως η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου με τη δημιουργία νέων διαδρομών, ο «απεγκλωβισμός» του λιμανιού της Αρχαίας Επιδαύρου με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, η βελτίωση του οδικού άξονα κ.ά.

Την «επιθυμία συνομιλίας με την κοινότητα της Αργολίδας και την ανάγκη δημιουργίας ενός διαρκούς διαλόγου πάνω στο αρχαίο δράμα» υπογράμμισε η υπεύθυνη θεατρολόγος Τζωρτζίνα Κακουδάκη που θα έχει τον συντονισμό, η οποία αναφέρθηκε στις έως τώρα συναντήσεις, επισκέψεις και συζητήσεις συνεργασιών με ξένα κέντρα δραματικών σχολών, Ακαδημιών και Πανεπιστημίων.

Για την υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας του Λυκείου Επιδαύρου, εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον δήμο της πόλης, υπάρχει στενή συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την πρόεδρο Άλκηστη Κοντογιάννη και τους καθηγητές Γιάννη Λεοντάρη και Χριστίνα Ζώνιου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την έφορο Άλκηστη Παπαδημητρίου, την Υπηρεσία Αρχαιολογικού Χώρου Επιδαύρου και τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπιείου Παναγιώτη Καψάλη, καθώς και τον πολιτικό μηχανικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και επιβλέποντα των εργασιών του αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου, Βαγγέλη Καζολιά.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή