Θέατρο Φεστιβάλ

Ένα φεστιβάλ δημιουργικής αντίδρασης στα φαινόμενα των ημερών

Ένα φεστιβάλ δημιουργικής αντίδρασης στα φαινόμενα των ημερών, διοργανώνεται από τις 14 Ιουλίου στους τρεις χώρους του Bios, στην Πειραιώς 84, στο Ρομάντσο και στο Latraac.

Δημιουργοί από το χώρο της μουσικής, των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών, συναντιούνται σε συνθήκη πανδημίας παρουσιάζοντας ένα σύνολο δράσεων κι επιχειρώντας μια διαφορετική μορφή ίασης.

Παρουσιάζουν από ένα σύντομο (εικοσάλεπτο) ατομικό έργο, ο καθένας στο δικό του ξεχωριστό χώρο, ενώ το κοινό μπορεί να αποτελείται ακόμη κι από έναν μόνο θεατή, τηρώντας τους τρέχοντες όρους κοινωνικής συνάντησης. Οι δράσεις είναι παράλληλες με ένα ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο των 10 ευρώ, το οποίο θα επιτρέπει στο κοινό να παρακολουθήσει δύο δράσεις κάθε μέρα, ενώ τα όλα τα έσοδα θα διατεθούν στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Την έναρξη κάνει ο Ακύλλας Καραζήσης, παρουσιάζοντας στο Ρομάντσο της οδού Αναξαγόρα, την Τρίτη και την Τετάρτη 14 και 15 Ιουλίου, «Το σύντομο καλοκαίρι της παιδικής αναρχικής δημοκρατίας». Σ΄ ένα νησάκι στη μέση της πόλης ζουν δύο αδελφές, ο πατέρας τους κι ο Χάκλμπερι Φιν. Ο καθένας τους στην δική του εποχή. 1846, και 1936, και 1971, και 2020. Κουβέντες, Ποιήματα και Μανιφέστα. Σκέψεις για την Αναρχική Δημοκρατία των Παιδιών. Οι ενήλικες υπό διωγμόν. Σχολεία, εκκλησίες, μαγαζιά κλειστά. Πάντα στην μέση του Μισσισιπή, και στην αναρχική Βαρκελώνη, και στην αιώνια Θεσσαλονίκη, και στο αθηναϊκό Ρομάντσο. Σήμερα. Για δύο μέρες το Ρομάντσο μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής συγκέντρωσης για λίγους, ενώ στο βήμα ανεβαίνουν κάποιοι ασυνήθιστοι ομιλητές.

Ο Ακύλλας Καραζήσης επιμελείται και παρουσιάζει μια περφόρμανς στην οποία μικρά παιδιά διαβάζουν πολιτικά κείμενα και μανιφέστα, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει τη θέση του μουσικού και συνοδεύει παίζοντας ινδικό αρμόνιο.

Σύλληψη, επιμέλεια: Ακύλλας Καραζήσης

Συμμετέχουν: Ζωή Καραζήση, Μαίρη Καραζήση, Ακύλλας Καραζήσης, Μαριλένα Ρασιδάκη

Ταυτόχρονα η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζει το Βίωμα Καλοσύνης, της Lydie Dattas, από την Τρίτη 14 έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου. «Τι είναι η αγάπη για τον διπλανό μας, για τον άλλον, γι’ αυτόν με τον οποίον δε μας συνδέει τίποτε παρά μόνο το ότι βρεθήκαμε την ίδια στιγμή κάτω από τον ίδιο ουρανό; Υπάρχει;»

Η Χριστίνα Τασκασαπίδου θα ερμηνεύσει σε ελεύθερη θεατρική απόδοση αποσπάσματα του βιβλίου Βίωμα Καλοσύνης. Η παράσταση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Όλιας Λαζαρίδου, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Φεβρουάριο 2019.

Τη συνοδεύει φωτογραφικό λεύκωμα με εικόνες του φωτογράφου Αρσένη Μίαρη, εμπνευσμένες από το έργο της  Lydie Dattas.

Επιμέλεια: Όλια Λαζαρίδου

Μετάφραση- Επίμετρο: Σωτήρης Γουνελάς

Ερμηνεία: Χριστίνα Τασκασαπίδου

Φωτογραφίες: Αρσένης Μίαρης

(Μουσική: Arvo Part – Fur Alina)

Από την Πέμπτη 16 έως και το Σάββατο 18 Ιουλίου, ο Βασίλης Βηλαράς παρουσιάζει το Από τα γουρούνια χρωστάμε μια συγγνώμη, που επαναλαμβάνεται από την Πέμπτη 23 έως το  Σάββατο 25 Ιουλίου. Μια μουσική περφόρμανς για την αστυνομική βία.

Πριν πολλά χρόνια, ο Ζαμπέτας και η Παπαγιαννοπούλου έγραψαν ένα τραγούδι για την έφοδο μιας ομάδας αστυνομικών σε ένα κουτούκι του Αιγάλεω. Μίλησαν για την προσπάθεια να κατασταλεί ένα από τα τελευταία μαζικά κινήματα αντίδρασης που γέννησε η λαϊκή κουλτούρα. Το ρεμπέτικο. Πολλά χρόνια αργότερα, εμείς, ορφανοί από μαζικά κινήματα αλλά με λαχτάρα για αναδιοργάνωση της αστυνομίας και κάθε είδους ανεξέλεγκτης εξουσίας, παρουσιάζουμε την ιστορία αυτού του τραγουδιού και συναντάμε πολλά εμπόδια κάνοντας το. Όσα εμπόδια θα αντιμετώπιζε κανείς αν στα αλήθεια προσπαθούσε να φτιάξει ένα κόσμο χωρίς αστυνομία αλλά με τεντιμπόηδες.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς

Δραματουργία: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Σωτήρης Βασιλείου

Ερμηνεύουν: Βασίλης Βηλαράς, Κέλλυ Παπαδοπούλου

Σάββατο και Κυριακή 18 και 19 Ιουλίου η Βάσω Καμαράτου παρουσιάζει το μπέιμπι Λίνο, μια παράσταση με ή χωρίς λόγια

Μια παράσταση με ή χωρίς πλάκα

Μια παράσταση με ή χωρίς λόγο

Μια παράσταση για όλους ή για κανέναν

Μια παράσταση με ή χωρίς ρούχα

Μια παράσταση καλοκαιρινή χαρούμενη

Βασιλική

τρελή

ήλιος

θάλασσα

κορμί

γυμνή

κόλαφος

θάνατος

Μια παράσταση η ζωή η ίδια.

 

Η Νάνσυ Μπούκλη από την Τετάρτη 15 έως κα την Κυριακή 19 Ιουλίου παρουσιάζει το «The Night is Young», που επαναλαμβάνεται και από την Πέμπτη 23 έως το Σάββατο 25 Ιουλίου.

Ένα ραντεβού άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων εν μέσω πανδημίας, που ψάχνουν να βρουν το αντίδοτο.

(εμπνευσμένο από την ταινία του Leos Carax “Mauvais Sang”)

Το φεστιβάλ κλείνει με την περφόρμανς του Δημήτρη Μπαμπίλη «ό,τι απέμεινε», από την Τρίτη 14 έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου. Μια ηχοποιητική performance ανοιχτής έκβασης, με τον λόγο να μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε μουσική, ενώ τα όρια μεταξύ ηθοποιών και επισκεπτών παραμένουν ρευστά και σε διάλογο, όπως ακριβώς τα δύο αποσπάσματα του Jean Genet που συνθέτουν το εμβληματικό Ό,τι απέμεινε από έναν Ρέμπραντ που σχίστηκε σε μικρά πολύ κανονικά τετραγωνάκια και πετάχτηκε στο αποχωρητήριο (μτφρ, Βίκτωρ Αρδίττης, Εκδόσεις Άγρα).

Συμμετέχουν: Γιώργος Βουρδαμής, Ράνια Καπετανάκη, Δήμητρα Λούπη

Χορωδιακές Φωνές: Δάφνη Φαραζή, Gary Salomon

Σκηνικά: Δάφνη Αηδόνη

Μουσική: Gary Salomon

Ηχοληψία: Γιώργος Παυλίδης – Ηχοβρύχιο

Βοηθός σκηνοθεσίας: Γεωργία Κανελλοπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης

Στο BIOS της οδού ΠΕΙΡΑΙΩΣ 84, έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου παρουσιάζεται σε τρεις παραστάσεις: 21.00, 21.45, 22.30, από τον Daniel Wetzel των Rimini Protokoll, η τελευταία του δουλειά στην Αθήνα λίγο πριν την επιστροφή του στο Βερολίνο.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο απομόνωσης, κοινό και performers έρχονται και πάλι κοντά για μια σειρά πολύ προσωπικών συναντήσεων.

Μια περφόρμανς που προκαλεί τους συμμετέχοντες να μοιραστούν κάτι δικό τους. Τι είναι αυτό που ήθελες να κάνεις τους τελευταίους μήνες και δεν έχεις κάνει ακόμα;

Πομπός και δέκτης εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια μιας εμπειρίας μέσω της οποίας όλοι δίνουν και παίρνουν μαζί τους φεύγοντας ένα μικρό κομμάτι από τους ανθρώπους που βρέθηκαν απέναντί τους.

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Daniel Wetzel

Συντονισμός: Δημήτρης Μπαμπίλης

Το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Ιουλίου, ο εικαστικός και πρώην πρύτανης στην ΑΣΚΤ, Πάνος Χαραλάμπους, παρουσιάζει μετά τη Documenta14 και τη συμμετοχή του στην Μπιενάλε, ένα έργο – εγκατάσταση για το ατρόμητο- άφοβο σώμα, αποτελούμενη από 20.000 ποτήρια και 4 DJ, “καταστασιακούς performers” όπως τους χαρακτηρίζει ο ίδιος, που δημιουργούν ένα ηχητικό πανδαιμόνιο (σκράτσινγκ, γκλισάντι, κρότοι, γκλαμπάνο, σπασίματα κλπ)

Ο ελεύθερος ηχητικός αυτοσχεδιασμός προερχόμενος από τα «άνομα» όργανα, όργανα του σκότους, καθώς και τυχαίες εισβολές περιβαλλοντικών ήχων… χωρίς ιεραρχήσεις… «ξορκίζουν»,
αποτρέπουν το φόβο, την επιδημία, τον θάνατο (δηλώνοντας την έμπρακτη δια-φωνία, προς την πτωματική, κοινωνική αποστασιοποίηση και τον απεριόριστο έλεγχο.

 

Ημερομηνία: Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ώρα έναρξης: 20.00

Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Συμμετέχουν: Πάνος Χαραλάμπους με τους Βασίλη Χαραλαμπίδη, Άγγελο Κράλλη, Πάνο Πανόπουλο