Θέατρο

«…Εμένα με κυνηγάει ο τόπος μου…»

Γράμματα που η Μάτση Χατζηλαζάρου έγραψε το διάστημα 1946 – 1947 από το Παρίσι, προς τον Ανδρέα Εμπειρίκο, με τον οποίο έζησε παντρεμένη ως το 1943, θα ακουστούν στην Οικία Θεοτοκόπουλου στα Πατήσια στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού του Athens Culture Net και της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, στις 5 Οκτωβρίου, σε σκηνοθετική επιμέλεια από την Ιώ Βουλγαράκη.

Μέσα από τις άλλοτε τρυφερές, άλλοτε καυστικές κι ενίοτε απελπισμένες επιστολές της , η η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια, αποκαλύπτει τον ίδιο της τον εαυτό και παράλληλα μια σκοτεινή εποχή που έχει αφήσει πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Για μένα, οι επιστολές αυτές φανερώνουν την σπάνια οξυδέρκεια και τον παλλόμενο ψυχισμό μιας από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ποιήτριες. Ο τρόπος που “εισπνέει” το Παρίσι η Μάτση Χατζηλαζάρου, πάντοτε όμως σε συνεχή σχέση -έλξης και άπωσης- με την Ελλάδα (με “το Ρωμέικο”, όπως γράφει) είναι πολύ προσωπικός και βαθύς. Και γι’ αυτό συγκλονίζει τον αναγνώστη της», μας λέει η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη, εξηγώντας πως «η δράση δεν έχει καμία πρόθεση θεατροποίησης, είναι ένα αναλόγιο σε έναν πολύ όμορφο χώρο, μαζί με μουσικές που για εμάς “παντρεύονται” με τα γράμματα αυτά και μας ταξιδεύουν μέσω της φαντασίας στον κόσμο της ποιήτριας, μουσικές από Ντεμπυσσύ μέχρι Χατζιδάκι. Αόρατος παρτενέρ σε αυτή την σύνθεση μουσικών και επιστολών ο παραλήπτης τους, ο σπουδαίος Ανδρέας Εμπειρίκος».

*Τα κείμενα που θα ακουστούν επελέγησαν από το βιβλίο του Χρήστου Δανιήλ “Μάτση Χα-τζηλαζάρου – Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο”, εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ιώ Βουλγαράκη

Διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη.

Παίζουν οι μουσικοί: Αλλέγρη Βουλγαράκη (φλάουτο), Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς (κιθάρα).

 

Ώρα: 20:00

Χώρος: Οικία Θεοτοκοπούλου, Πατήσια

Είσοδος ελεύθερη