featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ελένη Σκότη: “Ένας σπόρος που φύτρωσε”

O Άγριος Σπόρος είναι για μένα μια ιδιαίτερα αγαπημένη παράσταση. Και χαίρομαι που είναι το ίδιο και για τον κόσμο που αγκάλιασε την παράσταση απ’ την αρχή και συνεχίζει να την αγκαλιάζει πέντε χρόνια μετά”, σημειώνει στο artplay.gr η σκηνοθέτις Ελένη Σκότη με αφορμή την πρεμιέρα του “Άγριου Σπόρου” στις 2 Οκτωβρίου για πέμπτη συνεχή χρονιά. “Το έργο αυτό το αγάπησα και είμαι περήφανη που είναι ένας σπόρος που έπιασε, που φύτρωσε. Και μάλιστα, ήταν το πρώτο σύγχρονο ελληνικό έργο με το οποίο καταπιάστηκε η ομάδα Νάμα και εγώ προσωπικά στο θέατρο Επί Κολωνώ. Ήθελα να κάνω ελληνικό έργο και έψαχνα. Το έργο μου το έφερε ο Ηλίας Βαλάσης. Για την ακρίβεια μου έφερε Τα αξύριστα πηγούνια που μου άρεσαν πολύ αλλά είχαν ήδη ανέβει και εγώ ήθελα να ανεβάσω ένα νέο έργο. Έτσι του ζήτησα να μου φέρει ό,τι άλλο είχε γράψει ο Γιάννης Τσίρος. Έτσι μου έφερε τον Άγριο σπόρο που λάτρεψα αμέσως και που το ανέβασα, παρόλο που είχε ήδη ανέβει για περιορισμένο, όμως, αριθμό παραστάσεων”, συνεχίζει η Ελένη και προσθέτει: 

“Πιστεύω πως ο αγώνας για επιβίωση που προτάσσει το έργο, οι δυσκολίες της προσαρμογής μας, οι ευμετάβλητες ισορροπίες σε μια κοινωνία που είναι έτοιμη να κρίνει και να δικάσει με την πρώτη αφορμή είναι θέματα πολύ σημαντικά για όλους μας. Όλοι βιώνουμε αυτές τις κοινωνικές ανισορροπίες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την αστάθεια που επέφεραν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, ο φόβος του άλλου θέριεψε μέσα μας κάνοντάς μας συχνά θύτες, παρακινημένους από τον αβάσιμο φόβο μας, μη γίνουμε θύματα. Και ενώ είναι ένα έργο βαθιά ελληνικό, που φωτογραφίζει τη ζωή μας κομμάτι κομμάτι, που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αέναη οδύσσεια του ελληνισμού, αυτή την αιώνια περιπλάνηση, αυτή τη διττή ταυτότητα, είναι ταυτόχρονα γραμμένο μ’ έναν κωμικοτραγικό τρόπο που παραπέμπει στον Τσέχωφ: οι ήρωές του αδυνατούν να συμπλεύσουν με την πραγματικότητα που τους περιβάλλει.

Φυσικά, ευτύχησα να έχω σπουδαίους συνεργάτες. Δεν αναφέρομαι μόνο στους σταθερούς μου συνεργάτες, – τον Γιώργο Χατζηνικολάου φυσικά στα σκηνικά και τα κοστούμια, τον Αντώνη Παναγιωτόπουλο στον σχεδιασμό των φωτισμών και τον Στέλιο Γιαννουλάκη στη μουσική επιμέλεια – αλλά και στους εξαιρετικούς ηθοποιούς. Τον Τάκη Σπυριδάκη, τον Ηλία Βαλάση, την Ντάνη Γιαννακοπούλου, τον Στάθη Σταμουλακάτο και την Χριστίνα Μαριάνου. Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στον Τάκη Σπυριδάκη που έφυγε πριν λίγες μέρες τόσο νωρίς. Δεν τον γνώριζα πριν. Τον γνώρισα με αφορμή το έργο. Πέρα από το ότι ο Σταύρος, ο κεντρικός ήρωας του Άγριου Σπόρου, βρήκε την ιδανική του ενσάρκωση σε αυτόν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και έναν καλό άνθρωπο. τον Τάκη Σπυριδάκη”.

Ελένη Σκότη

Συντελεστές

Κείμενο: Γιάννης Τσίρος

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικά, Κοστούμια, Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Χατζηνικολάου

Φωτισμοί:    Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική Σύνθεση & Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης

Βοηθός σκηνοθέτιδος:     Περίκλεια Χονδροπούλου, Κωνσταντίνος Κεσσίδης

Bοηθός παραγωγής:         Μαρία Αναματερού

Φωτογραφίες:        Μαρία Αναματερού, Γιώργος Χατζηνικολάου

Τρέηλερ: Σταύρος Συμεωνίδης

Υπεύθυνη Επικοινωνίας παράστασης: Ελεάννα Γεωργίου

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

Διανομή

Σταύρος: Στάθης Σταμουλακάτος

Χαρούλα: Χριστίνα Μαριάνου

Αστυνομικός:          Χρήστος Κοντογεώργης

Πρεμιέρα: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 21.15, Κυριακή 19.30

Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό/Ανέργων/Άνω των 65:

12€, Σάββατο/Κυριακή/αργίες: Κανονικό: 17€, Φοιτητικό & Ανέργων: 14€,

Άνω των 65: 15€

Διάρκεια: 100’

Χώρος: Επί Κολωνώ – Κεντρική Σκηνή

Διεύθυνση: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94

Τηλέφωνο: 210 5138067

Site: www.epikolono.gr