Θέατρο

«Ελευθερία στη Βρέμη» στο Μεταξουργείο

Παραβολή για τον ρόλο της εξουσίας στις ανθρώπινες σχέσεις, το «Ελευθερία στη Βρέμη», εμβληματικό έργο του πληθωρικού και αμφιλεγόμενου αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή και συγγραφέα Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ,

ανεβαίνει στο Θέατρο Μεταξουργείο στις 3 Δεκεμβρίου σε σκηνοθεσία της νέας ταλαντούχου σκηνοθέτιδας Νάντιας Φώσκολου .

 

''ELEY8ERIA STH BREMH'' PHOTO_1

 

Βρέμη, 1814: Στην πορεία της προς την αυτογνωσία και την ελευθερία, η Γκέσε, μια ευυπόληπτη σύζυγος και μητέρα, που ερμηνεύει η Γιασεμή Κηλαιδόνη, προβαίνει σε σειρά δολοφονιών προσώπων του στενού της οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, προτού οδηγηθεί η ίδια στη λαιμητόμο.

Γραμμένο το 1971, το έργο εντυπωσιάζει με την κρυστάλλινη καθαρότητα με την οποία ο κορυφαίος εκπρόσωπος της γερμανικής αβάν-γκαρντ ανατέμνει τις διαπροσωπικές σχέσεις για να αναδείξει τη σαρωτική δύναμη της εξουσίας οπουδήποτε άνθρωπος εμπλέκεται με άνθρωπο. Με όχημα την αληθινή ιστορία μιας κατά συρροήν δολοφόνου του 19ου αιώνα, ο Φασμπίντερ γράφει ένα έργο «κλασικό», αποτυπώνοντας με δωρική λιτότητα την εναγώνια αναζήτηση της Γκέσε Γκότφριντ να κατανοήσει τον κόσμο και να ζήσει ειρηνικά με τους «άλλους».

 Η παράσταση ανεβαίνει από την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τον «Γάμο», της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

 

Παίζουν:

Τίνα Γιωτοπούλου, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Δημήτρης Πλειώνης, Χρήστος Ροδάμης, Στράτος Σωπήλης, Αλέξανδρος Σωτηρίου

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου

Σκηνικά: Μικαέλα Λιακατά

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόκας

Μουσική: Γιάννης Καραγιάννης