Θέατρο

Αίας: Ο μεγάλος ήρωας της μικρής σκηνής. Φωτογραφίες

Η Σύλβια Λιούλιου, τρία χρόνια μετά την παρουσίαση του Σολωμικού Λάμπρου, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών και συναντά έναν δημιουργικό πυρήνα νέων καλλιτεχνών (ανάμεσά τους τρεις ηθοποιοί με βραβείο Χόρν)

που εγκαινιάζουν με τον Αίαντα την έρευνά τους πάνω στο αρχαίο δράμα. Στο κέντρο της συνάντησής τους ο Αίας, ο πρώτος αυτόχειρας, ο αρχετυπικός -στην κόψη της νεότητας- ήρωας, που υπερασπιζόμενος μέχρι θανάτου τις αρχαϊκές αξίες, μοιάζει να αφήνει πίσω από την εφτάδιπλη ασπίδα του, σαν «στοιχημένους», όλους τους υπόλοιπους ήρωες της σοφόκλειας δραματουργίας.

aias 9

Σηματοδοτεί η αυτοκτονία του Αίαντα το τέλος των αξιών του αρχαϊκού κόσμου; Οριοθετεί η έριδα για την ταφή του μοναχικού ήρωα το πέρασμα από τον «πολιτισμό της ντροπής» στον «πολιτισμό της ενοχής»; Κατησχυμένος από τη μεροληπτική απονομή των όπλων του Αχιλλέα στον Οδυσσέα, ο Αίας αποφασίζει εκδίκηση, τυφλωμένος όμως από τη μανία που του στέλνει η Αθηνά, κατακρεουργεί τα κοπάδια των Αχαιών. Ταπεινωμένος, ο ομηρικός ήρωας επιλέγει τον θάνατο.

aias 11

Η παράσταση Αίας του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στις 31 Ιουλίου και την 1 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015.

Συντελεστές

Μετάφραση: Παναγής Λορεντζάτος

Για τις ανάγκες του θεατρικού ανεβάσματος του Αίαντα, κομμάτια της ιστορικής φιλολογικής μετάφρασης (και εξήγησης) του καθηγητή Παναγή Λορεντζάτου σε πεζό, στη δημοτική (1932) ξανακοιτάχτηκαν από τον Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο.

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Βοηθός σκηνοθέτη | Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα

aias 5

Ερμηνεύουν

Χάρης Φραγκούλης [Αίας] – Βραβείο Δημήτρης Χορν 2013

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Σοφία Κόκκαλη

Μιχάλης Σαράντης – Βραβείο Δημήτρης Χορν 2015

Άγγελος Τριανταφύλλου

Θάνος Τοκάκης – Βραβείο Δημήτρης Χορν 2011

Νικόλας Χανακούλας

omada

Info

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2015 | 21:00