Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Εάν μετακινηθούμε, το έργο μπορεί να είναι δραστικό για τον θεατή»

Για δύο διαφορετικές παραστάσεις που θέτουν τις έννοιες της ελευθερίας και της δημιουργίας απέναντι στο φόβο και στο θάνατο και παρουσιάζει από τις 29 Ιανουαρίου στο Bios η ομάδα Per-Theater-Formance, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης, γράφει στο artplay.gr

Πρόκειται για τα έργα «Μότσαρτ & Σαλιέρι -Το Ρέκβιεμ», που θα παίζεται από Πέμπτη έως Σάββατο και «ο Θεός Κυρίλοφ» κάθε Κυριακή.

 

«Αναζητώ έργα και θέματα που να με αφορούν, να με ξεπερνούν και να δίνουν χώρο σε έμενα και στους ηθοποιούς για να ανακαλύπτουμε και να αναπτύσσουμε κάθε φορά κάτι καινούριο, σε σχέση με εμάς και το θέατρο. Μόνο εάν εμείς μετακινηθούμε τότε το έργο μπορεί να είναι δραστικό και για τον θεατή. Με αυτή την αρχή επιλέχθηκαν και τα δύο κείμενα με τα οποία ασχολούμαστε φέτος.

 

Η παράσταση Μότσαρτ & Σαλιέρι -Το Ρέκβιεμ-, βασίζεται στο έργο του Αλεξαντρ Πούσκιν. Ο δικός μας υπότιτλος (“Το Ρέκβιεμ”) υποδηλώνει την εστίαση μας στον μυστικό, τελετουργικό χαρακτήρα του έργου. Στο συμβολικό πέρασμα του Μότσαρτ στην αιωνιότητα. Ο Πούσκιν υμνεί το ταλέντο και την καλλιτεχνική δημιουργία και την τοποθετεί απέναντι από τον θάνατο, με στόχο να μας συμφιλιώσει με την ιδέα του ή ακόμα και να την υπερβεί, ανοίγοντας χώρο στον μύθο. Επιλέγουμε αυτό το έργο σήμερα για να εκφράσουμε την δική μας ανάγκη και πίστη στην καλλιτεχνική δημιουργία, ως απάντηση ζωής σε ότι την αναστέλλει.

 

Ο Θεός Κυρίλοφ είναι ένας μονόλογος με θέμα την ελευθερία του ανθρώπου σε σχέση με τον φόβο του θανάτου. Ο Ντοστογιέφσκι μέσω του ήρωα του θέτει με τρόπο άμεσο, υπαρξιακά ερωτήματα που μας αφυπνίζουν ως προς την αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Η αυτοθυσία του Κυρίλοφ μεταφέρεται στη σκηνή ως ένα ιδιότυπο τελετουργικό. Η φράση του “Όλοι είναι δυστυχισμένοι, γιατί όλοι φοβούνται τρομερά” γίνεται η παρότρυνση για αναζήτηση λύσεων. Ο Θεός Κυρίλοφ είναι ένας ύμνος στην ελευθερία».

Δημήτρης Τσιάμης