Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Δημήτρης Χαλιώτης : «Οι Σωσμένοι δίνουν χώρο στην αγάπη»

Για το καταφύγιο στα δύσκολα που είναι το θέατρο, το χρονικό της συγγραφής του νέου του έργου «Οι Σωσμένοι» που ανεβαίνει στην Αθηναίδα όλες τις Τετάρτες του Ιανουαρίου, τα πρώτα κείμενα που ξεχείλιζαν «οργή και απελπισία», και κυρίως

για μία μουσική σατιρική παράσταση, που έχει στόχο να «δώσει χώρο στην αγάπη και να κάνει τον κόσμο να ονειρευτεί ξανά», φωνάζοντας Όλα σπάστα… και αγάπα με, γράφει στο artplay.gr ο καλός συνάδελφος και θεατρικός συγγραφέας πλέον, Δημήτρης Χαλιώτης.

«Στα δύσκολα ο καθένας καταφεύγει στο καταφύγιό του. Για μένα το καταφύγιό μου είναι το γράψιμο και το θέατρο. Το περασμένο καλοκαίρι – με όλα αυτά που συνέβησαν – ένιωσα να χάνω το χιούμορ μου. Σαν να εγκλωβίστηκα σε ένα ανέκδοτο, που δεν μπορούσα να γελάσω. «Οι Σωσμένοι» γεννήθηκαν από την ανάγκη μου να δραπετεύσω από αυτή τη συνθήκη. Να ξαναβρώ το γέλιο μου.
Η αποστολή αποδείχτηκε πιο δύσκολη απ’ όσο περίμενα. Όταν ξεκίνησα να γράφω ο θυμός νικούσε κατά κράτος. Τα πρώτα κείμενα – τα οποία δεν εντάχθηκαν τελικά στην παράσταση – μαρτυρούσαν οργή, απελπισία, αδιέξοδο ή μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πιαστώ από μια σανίδα σωτηρίας. Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν δυο μήνες για να αρχίσει το χιούμορ να κερδίζει έδαφος.
«Οι Σωσμένοι» είναι μία μουσική σατιρική παράσταση, που πάνω απ’ όλα έχει στόχο να κάνει τον κόσμο να περάσει καλά. Να τραγουδήσει, να γελάσει, να δώσει χώρο στην αγάπη, να ονειρευτεί ξανά. Μας λείπει νομίζω αυτό. Να ονειρευτούμε, να πιστέψουμε σε κάτι καλύτερο. Υπάρχει ένα βίντεο στην παράσταση, που ζητήσαμε από γνωστούς και φίλους να μας πουν on camera κάτι που ονειρεύονται. Κι είναι σχεδόν συγκινητικό να ακούς ανθρώπους να μοιράζονται μαζί σου θέλω τους τόσο απλά (να κερδίσουν στη Monopoli!) και τόσο σύνθετα (ένας καλύτερος κόσμος).
Με όχημα 20 τραγούδια αγαπημένων συνθετών με έντονο κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο, καθώς και μία σειρά από ενδιάμεσες πρόζες και βίντεο με άκρως σατιρική διάθεση, οι «Σωσμένοι» σχολιάζουν καυστικά την επικαιρότητα για να καταλήξουν να φωνάξουν… «Όλα σπάστα! Όλα κάφτα! Και αγάπα με!»
Κάπως έτσι, η πρώτη κοσμική κυρία της Αθήνας που δήλωσε ευθαρσώς αριστερή επιστρέφει με νέα τηλεοπτική συνέντευξη. Ένας απλός πολίτης εξηγεί με λόγια καθάρια και σταράτα πώς κατάφερε να σωθεί από την κρίση κάνοντας σωστούς υπολογισμούς, αν και ακόμα διαπραγματεύεται το χρέος με τον… περιπτερά του. Μία αμετανόητη ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει την τρομακτική αλήθεια πίσω από το τσαλακωμένο χαρτί που ξέχασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο ντιμπέιτ. Και η Άντζελα Δημητρίου ξεκινάει εμπάργκο κατά των… εγχώριων προϊόντων.
Στο ταξίδι αυτό είχα την τύχη να έχω μαζί μου ξανά κάποιους αγαπημένους συνεργάτες μου (Ελένη Καρακάση, Χαρά Τσιτομενέα, Αλέξης Βιδαλάκης), αλλά να συναντήσω και νέους και εξαιρετικά ταλαντούχους (Απόστολος Ψυχράμης, Ανδρέας Καρανίκας, Δημήτρης Πράσινος). Μαζί με την πάντα πολύτιμη Χριστίνα Φωτεινάκη (τη χορογράφο μας), τον Στέφανο Κοσμίδη (που βοήθησε καταλυτικά στα βίντεο) και τον Νίκο Αγγελάκη (που επιμελήθηκε τα κοστούμια) φτιάξαμε μία παράσταση κυριολεκτικά από το μηδέν. Γιατί λεφτά δεν έχουμε (και ούτε προβλέπεται να έχουμε), αλλά έχουμε ιδέες και συναισθήματα να μοιραστούμε! Έχουμε ο ένας τον άλλον σε μία εποχή, που οι παρέες θα ξαναγράψουν ιστορία. Δεν γίνεται αλλιώς. Περιμένετε και θα δείτε!»

Δημήτρης Χαλιώτης