Θέατρο

«Δικαίωμα στην τεμπελιά» και στη Θεσσαλονίκη

Την παραγωγή «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά», παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.

Πρόκειται για μια παράσταση– συζήτηση, βασιζόμενη στο έργο του Πωλ Λαφάργκ και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Οι παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 19/9 έως τις 27/9/2014.

Λίγα λόγια για το έργο

Ανελέητη η οικονομική κρίση, ματαιώνει ζωές και διαλύει το κοινωνικό κράτος. Η ζοφερή ελληνική πραγματικότητα των αρχών του 21ου αιώνα συνδιαλέγεται επί σκηνής μ’ ένα αιρετικό κείμενο, γραμμένο το 1880 από τον γαμπρό του Μαρξ. Η διακήρυξη του Πωλ Λαφάργκ για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, ως αντίδοτο στην κακοπληρωμένη εξαντλητική εργασία που οδηγεί στη δυστυχία, αντιπαρατίθεται στους μονολόγους ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν σήμερα την οδύνη της ανεργίας, όπως αποτυπώθηκαν από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Θοδωρής Γκόνης, μέσα από το θέατρο-ντοκουμέντο, αποκαλύπτει την αληθινή εικόνα της αθλιότητας που ζούμε και προτείνει μιαν εκκεντρική λύση.

PHOTO_ODYNH_ANERGON4

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά: Ελένη Στρούλια

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Σύνθεση Κειμένου Παράστασης: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια

Ερμηνεύουνοι: Ίρις Νικολάου, Κλέα Σαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος, Πέτρος Παπαζήσης

 

Info

Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΓΙΑ 7 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 19/9 έως 27/9/2014