Έκθεση

Αιγαίον: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους

Αιγαίο Πέλαγος

Διεργασίες εκατομμυρίων ετών που συντέλεσαν στη διαμόρφωση του σημερινού ανάγλυφου του Αιγαίου Πελάγους παρουσιάζει μέσα από σπάνια εκθέματα και πλούσιο φωτογραφικό η έκθεση “Αιγαίον: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους” στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Με εντυπωσιακό και ελκυστικό για τους θεατές τρόπο η έκθεση παρουσιάζει εικόνες από τα νησιά, τις ακτογραμμές τη χλωρίδα, καθώς και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους. Από μια τέτοια έκθεση για αυτή την κοιτίδα του Παγκόσμιου Πολιτισμού, το Αιγαίο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φαινόμενα, για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και έργα τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρείς ενότητες:

Στην κεντρική ενότητα, που φέρει τον τίτλο «Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζεται όλη η γεωλογική ιστορία της περιοχής, η μνήμη της πέτρας και του νερού, με τα νησιά, τα πελάγη και τα γεωλογικά μνημεία.

ΑΙΓΑΙΟΝ-Η-Γέννηση-ενός-Αρχιπελάγους-

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα», αναδεικνύονται οι γεωδυναμικές διεργασίες και οι χθόνιες δυνάμεις (ηφαίστεια, σεισμοί) που δημιούργησαν το ιστορικό αρχιπέλαγος.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Γαία: Από τον μύθο στην επιστήμη», στην οποία παρουσιάζεται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας, τα οικοσυστήματα, η χλωρίδα και η πανίδα κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών.

 

arxiki4

Το εντυπωσιακό σκηνικό συνθέτουν φυτικά και ζωικά απολιθώματα και εκθέματα από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Η είσοδος στην έκθεση, που λειτουργεί από Τετάρτη έως Παρασκευή (10:00-20:00 ) είναι ελεύθερη για το κοινό.