Θέατρο

«Διαλέξεις αθλιότητας» από τον Θανάση Παπαγεωργίου

Με τις «Διαλέξεις αθλιότητας», το καινούργιο έργο του Γιάννη Τσίρου, γνωστού από τα «Αξύριστα πηγούνια», συνεχίζονται στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

οι Θεατρικές Συναντήσεις-2015 του Δήμου Καλαμαριάς, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Θεάτρου Στοά, που παρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Θέατρο Τέχνης, μια παράσταση-ρεσιτάλ υποκριτικής του Θανάση Παπαγεωργίου που προσγειώνει τον θεατή με σαρκαστικό χιούμορ στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην Ελλάδα της κρίσης.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας πρόσφατα καταδικασμένος για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικός, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οργανώνει διαλέξεις με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Τα επιχειρήματά του στηρίζονται στην ανοχή που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο. Όπως λέει και ο ήρωας του έργου, «για κανένα λόγο δεν θα δεχτώ ότι πρόδωσα κάποιον περισσότερο απ’ ό,τι πρόδωσε ο ίδιος τον εαυτό του».

Ο Γιάννης Τσίρος για τις «Διαλέξεις αθλιότητας»

Τα τελευταία χρόνια άκουσα πολλές φορές από οργισμένους ανθρώπους να ζητούν για κάποιους πολιτικούς κρεμάλα. Κάποιοι από αυτούς με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, ζητούσαν πραγματική αγχόνη. Ήθελαν να δουν τους πολιτικούς να οδηγούνται σε ικριώματα και ν’ απαγχονίζονται σε δημόσια θέα. Μερικοί είχαν επιλέξει κι έναν τόπο συμβολικής σημασίας: «Μπροστά στο κοινοβούλιο». Το τραγελαφικό είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι άνθρωποι υπήρξαν κάποτε ψηφοφόροι αυτών των πολιτικών. Κάποιοι μάλιστα δήλωναν ότι τους ψήφιζαν για δεκαετίες. Κανείς απ’ αυτούς βέβαια δεν είχε συναίσθηση των δικών του ευθυνών, γιατί κανείς δεν αποδίδει ποτέ ευθύνες στη λαϊκή βούληση. Πρόκειται για μια σιωπηρή συμφωνία όπου ο «σοφός» και «αθώος» λαός χαίρει μιας ασυλίας όπως αυτή των υπουργών. Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου η ανεύθυνη πολιτεία δημιουργεί μια ανεύθυνη κοινωνία, η οποία με τη σειρά της εκλέγει την ανεύθυνη πολιτεία. Αλλά για μια ανεύθυνη κοινωνία δεν υπάρχει σωτηρία, όσα ικριώματα κι αν στηθούν έξω απ’ το κοινοβούλιο.

Info

Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Απριλίου

Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Εισιτήρια: 12, 10 και 8 € (φοιτητικό, ανέργων).

Τηλέφωνο 2310.458591.