Θέατρο

Δεκαπέντε χρόνια στο «Μεταξουργείο»

Δεκαπέντε χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας συμπληρώνει το Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ και το γιορτάζει με ένα διευρυμένο ρεπερτόριο.

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου με τον «Γάμο» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, ένα έργο που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Άννας Βαγενά, όταν πρωτοανέβηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου.

Στην τωρινή παράσταση του Μεταξουργείου, «ο Γάμος» θα ανέβει με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

Αρχές Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί η «Βεγγέρα στης Λωξάντρας» του Λάμπρου Λιάβα. Πρόκειται για ένα μουσικό-θεατρικό οδοιπορικό στις μουσικές μνήμες και γεύσεις της Πόλης και της Μ. Ασίας.

Ακολουθεί η «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς», μια συρραφή από διηγήματα της Βάσας Σολωμού σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά. (Έναρξη παραστάσεων αρχές Δεκεμβρίου).

Μέσα Νοεμβρίου η Νάντια Φώσκολου θα ανεβάσει το έργο «Ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε μετάφραση Άννυς Κολτσιδοπούλου, με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Έναρξη παραστάσεων μέσα Νοεμβρίου. Την ίδια περίοδο κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παίζεται το έργο «Τολμάς?» του Χάρη Χιώτη σε συνεργασία με τη Θεατρική ομάδα REPENTE.

ANNA BAGENA

Τέλος, τον Ιανουάριο η Άννα Βαγενά με τον Λάμπρο Λιάβα θα ανεβάσουν την παράσταση «Με αρετήν και Τόλμην» σε κείμενα των Γ. Μακρυγιάννη και Χ. Μίσσιου.

Πρόκειται για έναν «μυστικό διάλογο για την ελευθερία και τη γλώσσα», με άξονα την αφήγηση του Στρατηγού Μακρυγιάννη που έρχεται να συνομιλήσει μ’ έναν άλλον αγωνιστή για την ελευθερία και τη δημοκρατία, τον Χρόνη Μίσσιο, με αφετηρία τη δική του μαρτυρία στο βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς!».

Η διαχρονική περιπέτεια των Ελλήνων, από την Επανάσταση και τη Βαυαροκρατία στον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, μέσα από τα πάθη και την κατάθεση ψυχής δύο απλών ανθρώπων, που οι περιστάσεις τους ανέδειξαν σε αντί-ήρωες κι έμαθαν γράμματα μέσα στη φυλακή για να καταγράψουν και να διασώσουν για τις επόμενες γενιές τη δική τους αλήθεια.

Ο λόγος θα προεκτείνεται στο τραγούδι με μια επιλογή τραγουδιών απ’ όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής (δημοτικά, ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα) έρχεται να «συνομιλήσει» με τα κείμενα.