Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Χρωστάω στις γωνιές των παρασκηνίων γέλια και σιωπές»

Χρόνια τώρα υπεύθυνη παραγωγής σε αμέτρητες παραστάσεις, θέατρα και φεστιβάλ, άνθρωπος της μαστορικής, της λάντζας και της κουζίνας, της εύρεσης άμεσων και ψύχραιμων λύσεων, η Κατερίνα Μπερδέκα, που έχει περάσει όλη της τη ζωή στα

παρασκήνια και τις κουίντες,  συνεχίζει να γοητεύεται από την αθέατη πλευρά ενός κόσμου της σκληρής δουλειάς που προϋπάρχει μιας θεατρικής παράστασης, των παρασκηνίων που παραμένουν πάντα αφώτιστα και που τώρα της δίνουν την έμπνευση να προχωρήσει σε μια ακόμα σκηνοθεσία της από τις λιγοστές και ξεχωριστές που έχει τολμήσει.

Λίγο πριν ο «βυσσινόκηπος. ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» κάνει πρεμιέρα στις 7 Μαρτίου στο «Θέατρο Θησείο», η Κατερίνα γράφει στο artplay.gr για αυτήν την «Μαγική Γέννα»!

 

20150211_170608
«Η ζωή στα παρασκήνια με γοήτευε πάντα, σχεδόν όσο και η ζωή επί σκηνής. Τελείωνα την δουλειά μου και δεν έφευγα για ώρες, γοητευμένη από αυτή την παράλληλη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου κατά την προετοιμασία της παράστασης, στο στήσιμο του σκηνικού, στο κρέμασμα των φώτων, στην πρεμιέρα, στην πρώτη παράσταση, στη δεύτερη, στο sold out, στο άδειο θέατρο. Και τα χρόνια που διαδέχτηκαν το ένα το άλλο με πριμοδότησαν με μεγάλες επιτυχίες, κλείσιμο θεάτρου, αναγγελίες γάμων και θανάτων, έρωτες, χωρισμούς ανάμεσα στην κουΐντα και τα καμαρίνια και στην πλατεία και το φουαγιέ.

Χρωστάω στις γωνιές των παρασκηνίων γέλια και σιωπές και όφειλα να ανταποδώσω. Έντεκα χρόνια σκέφτομαι αυτή τη μεταφορά της αθέατης πλευράς του θεάτρου σε κοινή θέα. Και από την αρχή έκανα χάζι τους ανθρώπους του θεάτρου που δεν παίζουν στη σκηνή, την απόσταση που διατηρούν από το όποιο έργο διαδραματίζεται στη σκηνή. Σκεφτόμουν λοιπόν, πολύ πριν το επώδυνο κλείσιμο σημαντικών θεάτρων, τι θα γινόταν αν μέσα στη σκηνή παιζόταν ο Βυσσινόκηπος και έξω το θέατρο κινδύνευε να πουληθεί; Θα αντιλαμβανόταν κανείς την επικίνδυνη αναλογία; Κι αν ναι, θα προσπαθούσε να κάνει κάτι; Τι; Και θα τα κατάφερνε;

20150211_170821

Να΄ μαστε λοιπόν στις πρόβες του “βυσσινόκηπος.ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ”, να έχω την τύχη να γράφουμε το κείμενο με τον Στράτο Σωπύλη, αφού διαβάσαμε προσεκτικά τον Βυσσινόκηπο, κι αφού τον ξεχάσαμε-πώς αλλιώς;
Να΄μαστε λοιπόν με ηθοποιούς που εκτιμώ πολύ και που εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλον για τρίτη χρονιά, μετά το Έγκλημα στα παρασκήνια του Γ. Μαρή και τον Κροκόδειλο του Φ. Ντοστογέφσκι, τον Τάκη Σακελλαρίου, την Αθηνά Μπερδέκα, τον Στράτο Σωπύλη, την Μαριάνθη Μπαιρακτάρη και τον Κωνσταντίνο Μωραίτη.
Να΄μαστε λοιπόν με έναν ηθοποιό που συνεργάστηκα εξαιρετικά στο πολυβραβευμένο «Την Τρίτη στο σουπερμάρκετ» του Ε. Νταρλέ, τον Φαίδωνα Καστρή σε έναν ρόλο κλειδί σ΄αυτή την νέα θεατρική απόπειρα.
Να΄μαστε λοιπόν με τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο να συνεργαζόμαστε στο Θησείο, ένα θέατρο για τις τέχνες, την Χριστίνα Θανάσουλα να μας φωτίζει, τον Δημήτρη Παπαλάμπρου να μας γράφει-σταθερά-μουσική, τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη να επιμελείται σκηνικό και κοστούμια, την Κική Παπαδοπούλου να μας φωτογραφίζει και τη Βάσω Βασιλάτου να μας στηρίζει.

Ωραία είναι. Από το τίποτα πάλι. Μαγική γέννα. Πάμε λοιπόν. Πρεμιέρα 7 Μαρτίου 2015»

Κατερίνα Μπερδέκα

20150211_170850