Θέατρο

Μπλάνς Ντιμπουά η Κατερίνα Λέχου

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες θεάτρου στην Ευρώπη, ο Γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για λογαριασμό του θεάτρου Άνεσις.

Ο Λεβάν Τσουλάτζε θα σκηνοθετήσει το αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς ”Λεωφορείο ο Πόθος” με την Κατερίνα Λέχου στο ρόλο της Μπλάνς Ντιμπουά

Ο Λεβάν Τσουλάτζε θα σκηνοθετήσει την Κατερίνα Λέχου ως Μπλανς Ντιμπουά

Ο Λεβάν Τσουλάτζε θα σκηνοθετήσει την Κατερίνα Λέχου ως Μπλανς Ντιμπουά

και τον Τάσο Ιορδανίδη στο Ρόλο του Στάνλεϋ’ Κοβάλσκι, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση που του έγινε από την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου. Οι πρόβες για το ανέβασμα της παράστασης «Λεωφορείο ο Πόθος» θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Τσουλάτζε θεωρείται ο αναμορφωτής του Γεωργιανού θεάτρου. Οι δουλειές του έχουν ”ταξιδέψει” και ”ταξιδεύουν” στην Ιταλία, το Ισραήλ, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι σκηνοθεσίες του αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κλασσικού ρεπερτορίου και διακρίνονται για την εμπεριστατωμένα καινούρια καλλιτεχνική του άποψη.

Οι  διεθνείς διακρίσεις του πολλές. Το 2012 για το σαιξπηρικό ”Όπως σας αρέσει” που παίχτηκε στο Globe theatre στο Λονδίνο, βραβεύτηκε με το Award of Excellence. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα ”Guardian”,  τη συγκεκριμένη παράσταση τη βαθμολόγησε με άριστα και έγραψε:  ”Αν όλες οι θεατρικές παραστάσεις πλησίαζαν στα πλαίσια αυτού που είδαμε, τότε η δουλειά του κριτικού θα ήταν η πιο εύκολη και ευχάριστη στο κόσμο ”.

Στο τέλος του έργου ένα κατάμεστο θέατρο αποθέωσε όρθιο για δεκαπέντε λεπτά τους θαυμάσιους ηθοποιούς του Λεβάν Τσουλάτζε.(Κάποιοι από τους θεατές ήταν όρθιοι και χειροκροτούσαν πριν καν φτάσουμε στο τέλος….).

Η σκηνοθεσία του Τσουλάτζε είναι βαθιά Τσεχωφική, περιβαλλόμενη από απόλυτη ανθρωπιά. Το πλέον συναρπαστικό είναι ότι τα σαιξπηρικά νοήματα έβγαιναν με πλήρη καθαρότητα. Ακόμα και η πιο μελαγχολική και δύστροπη καρδιά δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποκλιθεί στη μπαγκέτα του Τσουλάτζε….”