Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Αθηνά Κεφαλά: «Ζήσαμε και χαρήκαμε με το παράλογο της Λεονί»

“Όπως όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν, έτσι πέφτει και η αυλαία για την Λεονί”, σημειώνει με τον ιδιαίτερο τρόπο της στο artplay.gr η σκηνοθέτις Αθηνά Κεφαλά, με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις της μονόπρακτης πικρής κωμωδίας “Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό” του Γάλλου συγγραφέα Feydeau που συνεχίζονται στη Β Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας έως τις 20 Μαΐου – κάθε Παρασκευή στις 6μ.μ. και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μ.μ.

“Για έξι παραστάσεις ακόμα θα μας επισκέπτεται ο πελαργός στο σπίτι του κυρίου Τουντού με τη γυναίκα του τη Λεονί σε κατάσταση φρενίτιδας. Θα μας έρχεται ο λευκοπελαργός;”, αναρωτιέται η Αθηνά και προσθέτει: “στο σπίτι που διαδραματίζεται η ιστορία της ετοιμόγεννης γυναίκας τα πρόσωπα ενδιαφέρονται μόνο για τις δικές τους ανάγκες και όχι τόσο για τον τοκετό της Λεονί. Εκτός από τη μητέρα της, οι άλλοι γύρω της έχουν τις δικές τους ασχολίες. Ο σύζυγός της, πώς θ’ αντιμετωπίσει την υποτιμητική συμπεριφορά της γυναίκας του, των πεθερικών του και της μαμής, ο πατέρας της Λεονί την παρτίδα χαρτιών που του διέκοψε η γέννα και που προσπαθεί να ξαναστήσει, η μαία θέλει να κάνει την έξυπνη και εγωϊστικά διεκδικεί κάθε είδους όφελος από τη δουλειά της.

Πώς θα συνεννοηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι για ένα τόσο σημαντικό γεγονός; Στην κάθε σκηνή του έργου οι καταστάσεις είναι παράλογες. Τα μέσα που υπήρχαν τότε δεν μπορούσαν να προβλέψουν το φύλο του εμβρύου. Η Λεονί μας φαντάζεται ότι θα γεννήσει αγόρι, κι έχει παρατηρήσει τις φάσεις του φεγγαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες πιστεύει ότι την ευνοούν. Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Τουντού, σύζυγος της Λεονί, υφίσταται τις πιέσεις όλων των υπολοίπων. Οι γονείς της δεν του συγχωρούν το γάμο, αφού θεωρούν πως ανήκει σε κατώτερη κοινωνική τάξη. Ήταν, ακόμα και τότε, ανάρμοστο οι αριστοκράτες να μην παίρνουν άνθρωπο της τάξης τους, κι ενώ εκείνοι είναι που απέτυχαν να βρουν τον γαμπρό που επιθυμούσαν, οι γονείς της νύφης ξεσπούν εναντίον του. Για λίγο ο γάμος μένει μετέωρος, η σύμβαση καταρρέει κάτω από το ειρωνικό βλέμμα του Feydeau που διασκεδάζει με την αμηχανία των ανθρώπων μπροστά στις δυσκολίες των σχέσεων τους, τις γκάφες τους στις πιο ευαίσθητες στιγμές.

Η Λεονί είναι θύμα της κοινωνικής της θέσης; ‘Ότι και να είναι, εμείς τη ζήσαμε, τη διασκεδάσαμε, διασκεδάσαμε με το παράλογο που ζούσαν και ζουν πολλές οικογένειες όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν καθημερινές καταστάσεις, διασκεδάσαμε όμως με την κριτική και καυστική ματιά που μας δίνει ο μεγάλος Georges Feydeau. Χαρήκαμε μαζί σας το έργο του και σας ευχαριστούμε πολύ πολύ, και να είμαστε όλοι καλά και γι’ άλλα όμορφα μικρά ή μεγάλα.

Όσοι θέλετε να προλάβετε τη Λεονί μας είμαστε στη Β’ σκηνή του θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας”.

Αθηνά Κεφαλά

Σκηνοθέτις

Συντελεστές:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά

Επιμέλεια κειμένου: Άννα Δαμιανίδη

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια – Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαριάννα Ζαχαριάδου

Κίνηση: Μυρτώ Δελημιχάλη

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μωραΐτου

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Λίντα Πεπέ

Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη-Έλενα Γρίβα

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Ερμηνεύουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Όλγα Δαμάνη, Στέλιος Πετράκης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Μανώλης Γιούργος, Άννα Μωραΐτου

 

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ, τον Κώστα Κυριακάκη, τη γκαλερί ΗΩΣ, την κ. Αριστέα Δαμιανίδη.

 

Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2114117878