featured performance Θέατρο

Αργυρώ Χιώτη: “Ένα έργο βουτιά στην μνήμη”

Για ένα “προσωπικό ταξίδι στο παρελθόν του καθενός, με έντονο βιογραφικό χαρακτήρα, που αναρωτιέται κατά πόσο είμαστε δέσμιοι της οικογενειακής και ατομικής μας ταυτότητας, ένα έργο, μεταξύ άλλων, για τη μοναξιά, τον αποκλεισμό, την παθητικότητα ” μιλάει η Αργυρώ Χιώτη που σκηνοθετεί το “Απολογίες 4 και 5”, το καινούργιο έργο του Ευθύμη Φιλίππου που ανεβαίνει 20 και 21 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία της ομάδας Vasistas με τον βραβευμένο σεναριογράφο και συγγραφέα μετά τα “Αίματα” που παρουσιάστηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

“Ο Ευθύμης έκανε κάποιες συνεντεύξεις σε ορισμένους από εμάς. Και μέσα από αυτές τις μαρτυρίες προέκυψε το έργο”, εξηγεί η σκηνοθέτις, που χαρακτηρίζει τις “Απολογίες 4 και 5” μια “βουτιά στη μνήμη”.  Προσθέτει, μάλιστα, πως από τα αναφερόμενα γεγονότα ή τις λεπτομέρειές τους προκύπτουν καθοριστικής σημασίας στοιχεία για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της κοινωνικής μας ταυτότητας”.

Αιχμή του έργου παραμένει η μνήμη σε σχέση με το παρόν του καθενός. “Σαν μια στιγμή ο καθένας από εμάς να ακινητοποιείται και ο χρόνος να διαθλάται. Και έτσι ο καθένας να διερωτάται, να σκέφτεται και να επαναπροσδιορίζει το από πού έρχεται, πού βρίσκεται και πού πηγαίνει”.

Η Αργυρώ Χιώτη εξηγεί πως πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία και όχι σπαράγματα ή μικρά αποσπάσματα, με προσωπικές μαρτυρίες: Δύο οικειοθελώς εξεταζόμενοι, ένας άντρας και μια γυναίκα (οι ηθοποιοί Ταλαμπούκας και Σαουλίδου) μοιάζει να βρίσκονται σε μια άτυπη δίκη μπροστά σε έναν εξεταστή (Ευθύμης Θέου), όπου καλούνται να ανακαλέσουν σημαντικές λεπτομέρειες από το παρελθόν τους, κάτι το οποίο κρίνει την ειλικρίνειά τους που καθορίζει το κατά πόσο θα ενταχθούν ή όχι στην ομάδα χορού που βρίσκεται στη σκηνή. Από τους δύο καταφέρνει να μπει η γυναίκα, με τίμημα όμως να αλλοιωθεί η φωνή της, με κάποιον τρόπο δηλαδή σαν να διαστρεβλώνεται η ταυτότητά της, σαν να παθαίνει μετάλλαξη.

Η ομάδα του χορού παρεμβαίνει και κρίνει, θυμίζοντας χορό αρχαίας τραγωδίας. “Χορεύουμε και τραγουδάμε από την αρχή έως το τέλος ένα πολυφωνικό τραγούδι, σαν μια ιδιαίτερη, άχρονη τελετή, παρεμβαίνοντας στην εξέταση και τη δίκη, προκαλούμε, σχολιάζουμε”.

Το τραγούδι είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό από την Κορσική που μιλά για τη μνήμη.

Οι Vasistas δουλεύουν για το “Απολογίες 4 και 5” περισσότερο από έναν χρόνο, συνεχίζοντας τη συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου και θέλοντας να στραφούν σε μια “άλλου είδους γραφή, περισσότερο ελλειπτική και προσωπική”.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή

IMG_5073

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Μουσική διασκευή και διδασκαλία: Henri Kergomar

Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Σκηνικός χώρος: Μπάμπης Χιώτης

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνόπουλος

Βοηθός δραματουργίας/σκηνοθεσίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου

Ηθοποιοί: Εύη Σαουλίδου, Ευθύμης Θέου, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Χορός:  Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αργυρώ Χιώτη

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

IMG_5197

Info

Πειραιώς 260, Κτίριο Ε

20-21 Ιουνίου 2016

 

IMG_5162

 

21:00

Τιμές εισιτηρίων

15€

5€ (Φοιτητικό-Άνεργοι- A.μεΑ.)