performance Θέατρο

Αργυρώ Χιώτη: «Ένα έργο για τη μοναξιά, τον αποκλεισμό, την παθητικότητα»

Ένα βιογραφικό σκηνικό ποίημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, οι «Απολογίες 4 & 5» γραμμένο από τον Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθετημένο από την Αργυρώ Χιώτη, επανέρχεται από τους VASISTAS, για λίγες ημέρες – 28 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου – στην Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος».

Μια περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων, το έργο, είναι «ένα προσωπικό ταξίδι στο παρελθόν του καθενός, με έντονο βιογραφικό χαρακτήρα, που αναρωτιέται κατά πόσο είμαστε δέσμιοι της οικογενειακής και ατομικής μας ταυτότητας, ένα έργο, μεταξύ άλλων, για τη μοναξιά, τον αποκλεισμό, την παθητικότητα » μας λέει η Αργυρώ Χιώτη, ομολογώντας πως ο Φιλίππου βασίστηκε σε συνεντεύξεις που έκανε με ορισμένους από τους ηθοποιούς. Η σκηνοθέτις χαρακτηρίζει τις «Απολογίες 4 και 5» μια «βουτιά στη μνήμη».

Ένας δικαστής, απροσδιόριστη ηγετική φιγούρα με στοιχεία σχολικού εξεταστή – αστυνομικού ανακριτή – ψυχαναλυτή, και δύο εξεταζόμενοι. Μία γυναίκα και ένας άνδρας στο μέσο περίπου της ζωής τους, οικειοθελώς εξεταζόμενοι, ανατρέχουν στις απειροελάχιστες λεπτομέρειες που συνέθεσαν καθοριστικά τη ζωή τους με διακύβευμα την ένταξη ή τον αποκλεισμό, σε μια περιπέτεια που μοιάζει να υπερβαίνει το χρόνο και το χώρο. Η βίαιη σύγκρουση της ανάγκης του ανθρώπου για ουσιαστική ύπαρξη και συνύπαρξη.

Παρών καθ’ όλη τη διάρκεια, σημείο αναφοράς και συνδιαλλαγής, ένας πενταμελής χορός ενόρκων που παρατηρεί και παρεμβαίνει τραγουδώντας ασταμάτητα ένα πολυφωνικό τραγούδι. Σαν σύγχρονος τραγικός χορός παραμένει ενεργός μάρτυρας και τελικός κριτής της δίκης.

«Χορεύουμε και τραγουδάμε από την αρχή έως το τέλος ένα πολυφωνικό τραγούδι, σαν μια ιδιαίτερη, άχρονη τελετή, παρεμβαίνοντας στην εξέταση και τη δίκη, προκαλούμε, σχολιάζουμε», προσθέτει η Αργυρώ. Το τραγούδι είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό από την Κορσική που μιλά για τη μνήμη. Ο χορός ενόρκων – γυναικών δημιουργήθηκε με επιρροές από το έργο της εικαστικού Χριστίνας Κάλμπαρη, της Aleksandra Waliszewska και του πολυφωνικού συνόλου A Filetta.

Μάνια Ζούση

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Μουσική διασκευή και διδασκαλία: Henri Kergomar

Σκηνικός χώρος: Μπάμπης Χιώτης

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνόπουλος

Βοηθός δραματουργίας: Άρτεμη Χρυσοστομίδου

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Ariane Labed

Φωτογραφίες: Isa schneider

Με τους: Εύη Σαουλίδου, Ευθύμη Θέου, Φιντέλ Ταλαμπούκα

Χορός: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αργυρώ Χιώτη

 

Τοποθεσία: Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος» (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα)

Μέρες παραστάσεων: 28 & 29 Ιανουαρίου, 5, 11, 12 & 18 Φεβρουαρίου

Ώρα: 21:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12€ ολόκληρο, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, +65, ΑμεΑ)

Κρατήσεις: 6944 965 863

Εισιτήρια πωλούνται τις ημέρες των παραστάσεων στο ταμείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας «Άγιος Παύλος» από τις 19:30 και μέχρι την έναρξη της παράστασης.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Με αγγλικούς και γαλλικούς υπότιτλους/with English and French subtitles

Με την ευγενική υποστήριξη

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η παράσταση Απολογίες 4 & 5 παρουσιάστηκε τρεις ημέρες στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016, στην Πειραιώς 260, σε συμπαραγωγή των: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016/ Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ / Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Έπειτα ταξίδεψε: Parallèle -7 Festival, Bernardines th. Marseille (Ιανουάριος 2017), Comédie de Reims, Reims, (Φεβρουάριος 2017)

Théâtre de la Bastille, Παρίσι, (Μάιος 2017), SKG Bridges Festival, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (Μάιος 2018)