Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Αργυρώ Χιώτη : «Διαφωνώ πως κινούμαστε σε πειραματικούς δρόμους»

«Στις Χοηφόρες μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε ολοκληρωμένα πάνω στη χορικότητα που εμφανίζεται τελευταία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάθε μας δουλειά», αφηγείται στο artplay.gr η Αργυρώ Χιώτη για την παράσταση που δόθηκε στο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, ταξίδεψε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και αλλού και τώρα επιστρέφει για λίγες ακόμα παραστάσεις σε υπαίθριους χώρους της Αττικής: στις 10 Σεπτεμβρίου στη Ρεματιά, στο Φεστιβάλ Βύρωνα στους Βράχους στις 17, στο Φεστιβάλ Πέτρας στις 23 και στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Λόγος, σώμα, φωνή, μουσική, γίνονται ένα σύμπαν, οργανικό και ισχυρό”, επιμένει η Αργυρώ και προσθέτει: ” Το σύμπαν αυτό φέρει και μεταφέρει, αφηγείται, εξωτερικεύει, φορτίζει και ταξιδεύει. Μέσα στον κόσμο αυτό προκύπτουν ρωγμές χρόνου και χώρου, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται κάποια πρόσωπα, ψυχισμοί, στιγμές, με χαρακτήρα προσωπικό, με σχέσεις ιδιαίτερες και εμπλοκή ξεχωριστή. Είναι απλή στη σύλληψη της η δομή, είναι απλή η παράσταση στη θέαση της, και ταυτόχρονα σύνθετη για εμάς από μέσα, για πολλούς λόγους. Κάπου άκουσα πως μάλλον κινούμαστε σε πειραματικούς δρόμους. Διαφωνώ. Η γλώσσα μας θέλαμε να είναι προσωπική, αυθόρμητη, ζωντανή, χωρίς a priori περιορισμούς.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ακολούθησα ενστικτωδώς την εσωτερική μουσική, τη ροή, την ενέργεια αυτού του κειμένου, αυτού του έργου. Αυτή τη μουσική εμπιστευτήκαμε, αυτή δημιούργησε τη φόρμα και το ρυθμό της παράστασης. Αυτή η μουσική –με την ευρεία έννοια- είναι που μας κίνησε και μας συγκίνησε. Και μέσω αυτής ζήσαμε αυτήν την καταπληκτική εμπειρία της Επιδαύρου, τη στιγμή της παράστασης, της σύνδεσης αυτής, μεταξύ μας και με όλον τον κόσμο που ήταν εκεί, σύνδεση ανείπωτη όσο και αδιαμφισβήτητη, βαθιά και διαπεραστική. Για τέτοιες στιγμές, που όλοι φεύγοντας κρατούν μέσα τους, λέω πως αξίζει το όποιο ρίσκο και η όποια δουλειά. Προσμένω με μεγάλη χαρά επόμενες συναντήσεις και συνδέσεις με ανθρώπους στις παραστάσεις των Χοηφόρων που έρχονται τον Σεπτέμβριο. Έχουν οι Χοηφόρες –όπως και όλες οι τραγωδίες- κάτι το συνταρακτικά καίριο υπαρξιακά, από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις, σε συνεπαίρνει άθελα σου, και σε μετακινεί».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Μετάφραση: Θανάσης Βαλτινός

Δραματουργία: Ομάδα VASISTAS, Ευθύμης Θέου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μουσική: Jan Van de Engel

Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη, σε συνεργασία με την Ματίνα Μέγκλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ariane Labed

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Εύα Μανιδάκη

Κατασκευή μουσικών οργάνων: Αντώνης Χατζηπέρογλου

Σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος

Παίζουν: Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αινείας Τσαμάτης, Αντώνης Αντωνόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Δημήτρης Κοντός, Αργυρώ Χιώτη

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Φεστιβάλ Φιλίππων

Υποστήριξη: Δήμος Μοσχάτου & Ταύρου

10 Σεπτεμβριου Θεατρο Ρεματιας, Χαλανδρι

17 Σεπτεμβριου Θεατρο Βραχων

23 Σεπτεμβριου Θεατρο Πετρας

28 Σεπτεμβρίου Τεχνολογικό πάρκο, Λαύριο

 

*Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού

Εξώφυλλο: Γκέλυ Καλαμπάκα