Metamanias Θέατρο

Aπολαυστικές αναπαραγωγές και ερωτικές παραδοξότητες μεταξύ AbOvo και 4Frontal

Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι για να καλύψεις ένα σκάνδαλο, θα πρέπει να ανακαλύψεις ένα μεγαλύτερο, ακόμη και αν αυτό δεν υπάρχει. Αν αναλογιστεί κανείς ότι εισερχόμενος στο θεατρικό πεδίο του Bios για να παρακολουθήσει την παράσταση “Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς”, καταλήγει απολαμβάνοντας ηδονοβλεπτικά την αναπαραγωγή σφουγγαριών, τότε μόνο η “ανακάλυψη” της…γονιμοποίησης των υποατομικών σωματιδίων θα μπορούσε να τον συνταράξει, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην πραγματικότητα. Κι αν για κάθε υποατομικό σωματίδιο υπάρχει ένα αντι-σωματίδιο, για τον “Βισκο”, όπως χαϊδευτικά ονομάζεται ο αρσενικός…γαμέτης, στο έργο του Ιταλού Alessandro Boffa, υπάρχει η “Λιούμπα”, για να σπείρει τον πόθο της ερωτικής αντιύλης σε μια υπαρξιακή αντιστοίχιση ρόλων. Ο συγγραφέας, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις που απέκτησε στα φοιτητικά του χρόνια ως Βιολόγος, οδηγείται με το έργο του σε ένα γραμμικό συνδυασμό Αισώπου και Οβίδιου, αντίστοιχο με αυτόν της σύμπραξης των δύο νεανικών ταλαντούχων θεατρικών ομάδων AbOvo και 4Frontal, μεταπράττοντας  την επιστημολογική θεώρηση των πραγμάτων σε καρτουνίστικους χαρακτήρες ζώων.

Ερωτικό δίπολο ενάντια στην εξέλιξη

Στη σκηνή ξεδιπλώνεται το ερωτικό δίπολο Βίσκοβιτς-Λιούμπα, λαμβάνοντας διάφορες μορφές του ζωικού βασιλείου σε μια ατέρμονη αντίστιξη του ανθρώπινου, που περνά μέσα από την εναλλαγή όλων των αμιγώς σεξουαλικών ρόλων. Κάθε μικρή ιστορία μεταμόρφωσης των πρωταγωνιστών της παράστασης αναδομεί και ένα νέο πορτραίτο εν δυνάμει πραγματικής προσωπικότητας, η οποία αναζητά τη γενετήσια πράξη, μέσα από ένα σωρό ερωτικών παραδοξοτήτων. Σε κάποιο επίπεδο, οι συνεχόμενες ενσαρκώσεις του “Βίσκο” δρουν ενάντια στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς τα ζώα νιώθουν μηδενική ντροπή για τη ροπή τους ενστίκτου τους.

Ασυνείδητη φαντασίωση

Τα όσα κωμικοτραγικά επισυμβαίνουν στις αυτοτελείς ιστορίες του έργου θέτουν κάθε εαυτό εκτός του τετριμμένου πλαισίου σκέψης, όταν ταυτόχρονα ξεπηδούν ενστικτώδεις ταυτίσεις, ανακλώντας ουσιαστικά τις προβολές του ανθρώπινου πνεύματος, οι οποίες κυκλώνονται με live ήχους και χιουμοριστικό μετασχηματισμό γνωστών τραγουδιών που φτάνουν μέχρι τον Leonard Cohen. Και αυτό παρά το ότι το έργο λειτουργεί απλουστευτικά και σε πλήρη αντίθεση με θεωρίες που έχουν παραχθεί για τη σεξουαλικότητα, όπως η Λακανική φαντασιακή ικανοποίηση μιας επιθυμίας, κατά την οποία η σεξουαλικότητα δεν είναι κομμάτι της ενστικτώδους φύσης μας αλλά απόλυτα τεχνητή, κατασκευασμένη και δομημένη, όπως η ομιλούμενη γλώσσα. Στην παράσταση, κινητήρια δύναμη που εστιάζει στην ασυνείδητη φαντασίωση που κατευθύνει τις επιθυμίες μας, είναι το ζωώδες ένστικτο, με όποιο τρόπο και αν εξωτερικεύεται.

Εν τέλει,  η παραστατικότητα των ηθοποιών, η ποικιλία των εικόνων που εντάσσεται και στο χωροθετικό πλαίσιο της “απλωμένης” σκηνής του Bios, η πλοκή και η αλληλουχία των γεγονότων του έργου, συνδυασμένα με το υποκριτικό “τακτ” των δύο ομάδων φέρνει ένα ιδιαιτέρως απολαυστικό αποτέλεσμα. Στην προκειμένη, η φαντασίωση λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ της τυπικής συμβολικής δομής και της αυθεντικότητας προσώπων και έργου.

Γιάννης Αγουρίδης

IMGP8606

 

Tαυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης, Γιάννης Σαρακατσάνης
Σύλληψη και δραματουργική επιμέλεια: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Γιάννης Σαρακατσάνης, Πάνος Τοψίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Γιαννουλάδης, Γιάννης Σαρακατσάνης
Επιμέλεια κίνησης, Φωτογραφίες, Γραφιστικά: Πάνος Τοψίδης
Ερμηνεύουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μπαλούτσου, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Πάνος Τοψίδης, Σωσώ Χατζημανώλη

Στοιχεία Παράστασης

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη /  Έως 3 Ιανουαρίου 2017

Ώρα έναρξης: 21.00

Διάρκεια : 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 10 € (φοιτητικό, ανέργων)

Χώρος: BIOS.ΜΑΙΝ, Πειραιώς 84 Αθήνα

Πληροφορίες:  Τ.:2103425335 / www.bios.gr