Θέατρο

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Νίτσο

Ο Κώστας Νίτσος που πέθανε σε ηλικία 95 ετών και κηδεύεται την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου από το Α΄ Νεκροταφείο στις 3 το μεσημέρι, θεωρούσε ότι ο καλός δημοσιογράφος πρέπει να διαθέτει ήθος, απεριόριστη μόρφωση και το αίσθημα της αποστολής.

Αυτά για τα οποία ο ίδιος χαρακτηριζόταν. Ιστορική φυσιογνωμία μιας άλλης εποχής και μιας άλλης δημοσιογραφίας, συνώνυμης της διανόησης, της αγωνιστικότητας και της προσφοράς, ο Νίτσος, ριζοσπάστης και προοδευτικός, εργάστηκε για περισσότερο από μισό αιώνα σε εφημερίδες, από την «Ακρόπολη» και το «Εμπρός» του ΄40 έως «Τα Νέα», του ΄60 και του ΄70, όπου ως διευθυντής συνέδεσε το όνομά του με την «χρυσή εποχή» της εφημερίδας, έως την «Ελευθεροτυπία» και την «Αδέσμευτη Γνώμη», την ιστορική εφημερίδα των απεργών συντακτών που εξέδωσε στις 13 Μαίου 1975 ένα και μοναδικό φύλλο που κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα και εξαντλήθηκε.
Λάτρης και μεγάλος γνώστης του θεάτρου, επί των ημερών του το πολιτιστικό ρεπορτάζ άνθησε , και δημιουργός του ιστορικού περιοδικού “Το Θέατρο” ενός από τα πιο έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά το οποίο διηύθυνε από το 1961 έως το 1981. Το 1981 αναλαμβάνει Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε σύντροφος της ηθοποιού Έφης Ροδίτη.
Εποχή άφησε η στήλη της θεατρικής του κριτικής «Αστερίσκοι».
Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.