Θέατρο

Από 1η Δεκεμβρίου ο Μάκβεθ στο «Από Μηχανής»

Ο «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τον Άκι Βλουτή και την Κωνσταντίνα Τάκαλου θα παρουσιάζεται από την 1 Δεκεμβρίου στο «Από Μηχανής Θέατρο» σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και διασκευή – σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Ο Μάκβεθ είναι η μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ και πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1603 και του 1606. Η ιστορία του Μάκβεθ και της Λαίδης Μάκβεθ είναι γνωστή. Η τρέλα της εξουσίας, ο φθόνος, ο φόνος, η ενοχή, η αλαζονεία είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που πραγματεύεται το έργο.

«Ο Μάκβεθ είναι ένα αριστούργημα. Όταν το διαβάζεις – και κυρίως το ζεις στη θεατρική του πραγματικότητα – αισθάνεσαι δέος απέναντι στον δημιουργό Νου που το έκανε αριστούργημα. Όταν το μεταφράζεις, ανακαλύπτεις τον τρόπο που χρησιμοποιεί αυτός ο νους για να το κάνει αριστούργημα. Ο τρόπος του Σαίξπηρ είναι να γεννήσει τον “νου” του έργου και να τον αφήσει, στη συνέχεια, να δημιουργεί σχεδόν αυτόνομος – με μια δική του πλέον «σκέψη» – το νόημα ή την συγκίνηση ή την ποιητική του εαυτού του. Και ο νους του δράματος Μάκβεθ είναι, κυριολεκτικά, ένας λαβύρινθος – στον οποίον, ως μεταφραστής μπαίνεις γνωρίζοντας από την απλή του ήδη ανάγνωση ότι εκεί μέσα σε περιμένουν τρία θέματα – τέρατα». Γιώργος Χειμωνάς (απόσπασμα από τις εκδόσεις Κέδρος)

Ο Ακις Βλουτής για τον Μάκβεθ

Ο Μάκβεθ του Σαίξπηρ μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο μνημείο του ηθικού κώδικα που κληρονομήθηκε από τον ορθόδοξο Χριστιανισμό και τον κλασσικό κόσμο δίνοντας μια νέα και ζωντανή εκφραστικότητα γι’ αυτό για μας πλησιάζει τον Οιδίποδα Τύραννο δηλαδή τον κανόνα του τέλειου.

Ο Μάκβεθ υποφέρει όχι επειδή είναι κακός, αλλά επειδή είναι ένας καλός άνθρωπος που κάνει το κακό. Αλλά γιατί αν όλα ανάγονται στην ηθική φύση του ανθρώπου κάνει το κακό, υποκύπτοντας στην αλαζονεία ή την φιλοδοξία του;

Το κακό είναι μυστηριώδες κι ελκυστικό, υπεράνω κάθε πρόβλεψης ή εξήγησης• δεν υπόκειται σε ψυχολογικούς νόμους που το καθιστούν αναπόφευκτο• είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης. Ο Σαίξπηρ αναγνωρίζει ότι το καλό μπορεί να προέρχεται από το κακό. Αυτή είναι η γνώση και η σοφία που αποκομίζουμε απ’ όλες τις τραγωδίες. Και ενώ παραδέχεται το παράδοξο αυτό, ενστερνίζεται και το ακόμα πιο παράδοξο, ότι το κακό μπορεί να είναι αναγκαίο σ’ έναν κόσμο ελεύθερων ανθρώπων, αλλά όλοι πρέπει να αντιστεκόμαστε στην ύπαρξη του.

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Διασκευή – Σκηνοθεσία : Θάνος Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά – Εικαστική Επιμέλεια : Νίκος Αναγνωστόπουλος

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση : Χαρά Κότσαλη

Μουσική Σύνθεση-Ηχητικό Περιβάλλον: Αντώνης Μόρας

Φωτισμοί : Χριστίνα Θανάσουλα

Ερμηνεύουν: Άκις Βλουτής (Μάκβεθ), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Λαίδη Μάκβεθ), Βασίλης Βηλαράς, Ελεάνα Γεωργιάδου, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Γιώργος Φλωράτος

Παραστάσεις

Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 20:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Γενική Είσοδος: 14 €

Μειωμένο: 10 € / Ατέλεια: 5 €