Θέατρο

Αντιγόνη «σύμμεικτη» και omerta

Μια διαφορετική Αντιγόνη παρουσιάζει η νεοσύστατη καλλιτεχνική ομάδα Omerta Theatre.

Μετά τις δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις του έργου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Ελένης Μερκενίδου και σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου ανεβαίνει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στη Θερινή Αυλαία, την υπαίθρια σκηνή του θεάτρου Αυλαία (εντός ΔΕΘ).

Τα θέματα του έργου είναι γνωστά, όσο και διαχρονικά. Η αντίθεση στην εξουσία, θέτοντας υπεράνω πάντων το υψηλό φρόνημα, τη θεϊκή ευσέβεια, την αδελφική αγάπη. Η πλάνη της εξουσίας. Η ανθρώπινη επιλογή της υποταγής. Η σοφία που δεν γίνεται πιστευτή. Η αρσενική εξουσία έναντι της γυναικείας αντοχής. Και η αγάπη. Που πεθαίνει. Η Αντιγόνη είναι μία από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες ηρωίδες ανά τους αιώνες.

Η παράσταση ωστόσο συνομιλεί με το έργο πιο αιρετικά με τη συνδρομή αποσπασμάτων από τα τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, της «Ισμήνης» του Γιάννη Ρίτσου και της «Αντιγόνης» του Ζαν Ανούιγ. Έτσι η ηρωίδα γίνεται μια Αντιγόνη που μας καλεί να προσέξουμε και τους άλλους χαρακτήρες, αφού όλοι κουβαλάνε όλους σαν σκέψεις, πρώτες ή δεύτερες, ενδοιασμούς και φόβους, αντιλήψεις συλλογικές ή αυτόνομες. Για τους αρχαίους Έλληνες , άλλωστε, είμαστε «είδος σύμμεικτον», κουβαλώντας Κρέοντες και Αντιγόνες ταυτόχρονα, δίκαιο και άδικο. Τέτοιες ερωτήσεις φέρνει η παράσταση με τη δύναμη που μόνο το καλό θέατρο μπορεί να τονίσει.

photomerta6a (3)

Είναι το δίκιο ένα νόμισμα με μια μόνο όψη; Και ο Κρέοντας; Είναι μόνο ο αλαζόνας εραστής της εξουσίας ή η αδιαπραγμάτευτη φωνή του νόμου που στερεώνει πολιτείες; Η Ισμήνη; Μόνο δειλή αδελφή, μια γυναίκα χωρίς φωνή ή μια γυναικεία αντίληψη πολιτικής της επιβίωσης; Η Ευρυδίκη; Πόσο εκκωφαντική είναι η σιωπή της έναντι των μεγαλόστομων δηλώσεων της Αντιγόνης και ποια γυναικεία δύναμη αναδεικνύει; Κι η Αντιγόνη η ίδια; Είναι μόνο η αγνή ιδεαλίστρια που θυσιάζεται ή κουβαλά εγωιστικά την μοίρα μιας οικογένειας να θυσιάζεται προς αποκατάσταση των ύβρεων της;

Σ΄ αυτή τη γιορτή, που ως γιορτή σε εμφύλιο γίνεται αναπόφευκτα αντι-γιορτή, συναντιούνται νέοι και έμπειροι ηθοποιοί.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση – Διασκευή: Ελένη Μερκενίδου

Σκηνοθεσία: Παύλος Δανελάτος

Μουσική: Κώστας Βοζίκης

Κινησιολογία: Μελπομένη Βασιλικού

Δραματολογία: Δήμητρα Μήττα

Σκηνικά –Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης

Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα

Βοηθοί σκηνοθέτη: Βαλάντης Γαργάνης, Παναγιώτα Λιάμπου

Υπεύθυνοι παραγωγής και επικοινωνίας: Ζαχαρίας Σπανός, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Κυριακή Τριανταφυλλίδου

 

Παίζουν: Φούλης Μπουντούρογλου, Γιάννης Βαρβαρέσος, Χριστίνα Γυφτάκη, Δημήτρης Δάγκαλης, Νίκος Κουνέλης, Ορέστης Κωνσταντινίδης, Λιλιάνα Νίγκρο, Θοδωρής Πολυζώνης, Ιωάννα Ρέτσα

 

Info

ΘΕΡΙΝΗ ΑΥΛΑΙΑ

Εγκαταστάσεις ΔΕΘ, πλησίον περιπτέρου 16

25 Αυγούστου 2014, 21.15